Predsednik Vučić u Prohoru Pčinjskom sa Pendarovskim: Verujemo da još mnogo toga možemo zajednički da uradimo (FOTO)

02.08.2023

11:21 >> 13:34

0

Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski obilaze manastir Sveti Prohor Pčinjski, a nakon toga će se obratiti medijima

Predsednik Vučić u Prohoru Pčinjskom sa Pendarovskim: Verujemo da još mnogo toga možemo zajednički da uradimo (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Na Ilindan i Dan Republike Severne Makedonije predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u radnu posetu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog.

Dvojica predsednika su se obratili prisutnima nakon obilaska manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Predsednik Srbije je izjavio da je mnogo srećan što su gosti u pomenutom manastiru, što je mogao da sačeka predsednika Pendarovskog i da potvrde dobre odnose sa Severnom Makedonijom.

-Bilo mi je drago kada sam čuo ovde makedonski jezik. Verujem da će se naši odnosi još razvijati. Naša trgovinska razmena je milijardu i po evra na godišnjem nivou.  Sada razgovaramo i o spajanju kada su u pitanju železnice. Hoću da se zahvalim i na istorijskim odlukama koja je srpska crkva donela na dobrobit naših naroda. - istakao je Vučić i dodao: Verujemo da još mnogo toga možemo da uradimo.

-Mi Srbi volimo Makedonce i Severnu Makedoniju, ništa ne tražimo, ništa nam nije potrebno osim da sarađujemo još bolje i više. Nemamo mi te začkoljice ko je šta i kome ispred ili unutra rekao ili nije", rekao je Vučić.

On je Penderovskom čestitao državni praznik Severne Makedonije, srpskim pravoslavnim vernicima veliki praznik Svetog Iliju, a svim Makedoncima čestitao je Ilinden na makedonskom jeziku.

Vučića i Pendarovskog su u manastiru dočekali vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije, koji je iguman manastira. Pendarovski je položio venac kod spomen česme u porti manastira.

Vučić: Manastir sve lepši

 

Vučić je istakao na početku posete da je manastir sve lepši svaki put kada dođe.

Predsednik razgovara i sa okupljenim građanima. Građani su izneli svoje lokalne probleme, vezane za put i vodu. Više građana mu je uručilo pisma.

U manastiru je prethodno održana i zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve u prisustvu vernika. U mestu Pelince, sa druge strane granice, održana je svečanost kojoj je prisustvovao Penderovski koji je odatle stigao u manastir Prohor Pčinjski.

 

 

Istorija manastira duža od devet i po vekova

Manastir Svetog Prohora Pčinjskog ima istoriju dužu od devet i po vekova, a važan je i kao kulturo prosvetni centar toga kraja.

Između ostalog u ovom manastiru održano je i prvo zasedanje ASNOM-a - Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, 2. avgusta 1944. godine, što se smatra mestom gde je formirana savremena makedonska država, koja danas obelžava Dan Republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike