Dosije Ališa Kerns: Da li britanski obaveštajci spremaju novi rat na Kosovu?

28.07.2023

15:35

0

Nakon više od dve decenije zatvaranja očiju pred brisanjem Srba na Kosovu, EU i SAD su konačno pokušale da zauzdaju svog vazala, često osuđujući, pa čak i uvodeći sankcije Prištini

Dosije Ališa Kerns: Da li britanski obaveštajci spremaju novi rat na Kosovu?
Copyright Foto: Printscreen/Jutjub

Kit Klarenberg na portalu thegrayzone.com objavio je dosije Ališe Kerns koja mesecima unazad napada Srbiju. Njegov tekst prenosimo u celosti.

"NIKO u britanskom parlamentu nije bio agresivniji u podsticanju etničkih tenzija na Kosovu od Ališe Kerns. Pažljiviji pogled na njen dosije otkriva obaveštajne veze i verovatno nezakonite aktivnosti u cilju promene režima.

Nakon više od dve decenije zatvaranja očiju pred brisanjem Srba na Kosovu, EU i SAD su konačno pokušale da zauzdaju svog vazala, često osuđujući, pa čak i uvodeći sankcije Prištini.

Iako su trivijalne u poređenju sa kaznenim merama koje se primenjuju na države u kojima Zapad traži promenu režima, sankcije Kosovu bile su nezamislive početkom 2023. I Brisel i Vašington su jasno stavili do znanja Aljbinu Kurtiju da će kazne biti poništene, ako on ublaži tenzije sa srpskim stanovništvom i reintegriše ih u političko okrilje.

Kurti, međutim, ostaje prkosan. Jedno od objašnjenja njegove nepopustljivosti moglo bi biti tiho ohrabrenje britanskih obaveštajaca. U britanskom parlamentu, nijedan poslanik nije bio otvoreniji u osudi sankcija Kosovu od Ališe Kerns, šefice Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma i bliskog saveznika brojnih kosovskih zvaničnika.

Kerns je veteran specijalista za psihološki rat i britanski obaveštajni operativac - oficir MI6. Da li bi njeno nedavno javno uplitanje u kosovsku krizu moglo biti varnica koja je konačno zapalila drugi front ukrajinskog rata u bivšoj Jugoslaviji?

Britanski „mirovnici“ postavljaju temelje za rat

Ovog 4. jula, Kerns je održala izuzetno ratoboran govor u parlamentu. Naslikala je portret moderne Srbije kao centra ogromne mreže organizovanog kriminala, dezinformacija, terorizma i destabilizacije, koja obuhvata Balkan i šire. Ona je zahtevala od Londona da preduzme odlučnu akciju. Kernsova je tada predložila mirovne trupe Londona u celom regionu, da se suprotstave navodnim pretnjama Srbije:

- Velika Britanija ima nezavisan glas unutar petine i međunarodne arene da kaže ne EU i SAD. Možemo im reći... sve što radite je da omogućavate autokratama i, iskreno, udarate štapom naše demokratske saveznike.

Centralna tačka u njenom govoru bila je tvrdnja da su terorističke ćelije koje kontroliše srpska vlada radile na destabilizaciji Kosova, uz pomoć stalnog priliva oružja i sredstava iz Beograda. Kernsova je tvrdila da su britanska vlada i mirovna misija NATO snaga na Kosovu (KFOR) "dobro svesne" nezakonite srpske aktivnosti, ali da do sada nisu preduzele akciju.

- Naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova… Oružje se švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe postanu svesne toga i pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo - izjavila je ona.

Optužba, koju nikada ranije nije javno izneo nijedan zapadni zvaničnik, izazvala je veliko negodovanje u Srbiji. Samo 24 sata nakon što je Kernsova iznela svoje tvrdnje u parlamentu, misija je odlučno izjavila da nema nikakvih dokaza da se oružje krijumčari na Kosovo iz Srbije. Istog dana kada je KFOR demantovao njenu priču, Politiko ju je nazvao jednom od 40 najboljih poslanika "najefikasnijih u obezbeđivanju promene politike i uspostavljanju dnevnog reda u Vestminsteru".

Kao što ćemo videti, Kernsova je imala zlokoban i značajan uticaj u drugim pozorištima tajnog ratovanja, i kroz operacije koje tek treba da budu objavljene.

Foto: Printscreen/Tviter/Aljbin Kurti
 

 

Aktivnosti Ališe Kerns u Siriji

Tokom decenijske sirijske krize, britanski obaveštajci su vodili niz razrađenih, tajnih kampanja informacionog ratovanja. Cilj je bio da se destabilizuje vlada Bašara Asada, ubede Sirijci, međunarodna tela i zapadna javnost da su genocidne CIA i militantne grupe koje podržava MI6 koje pljačkaju zemlju "umerena" alternativa, i da se mediji širom sveta zapljuskuju proopozicionom propagandom.

Ovo je izvela plejada sumnjivih izvođača. Procurili dokumenti u koje je imao uvid The grayzone pokazuju da je između 2014. i 2016. njihov rad nadgledala i režirala Kernsova, pod okriljem Vajtholove Counter Daesh Communications Cell.

Rad Kernsove je na različite načine uključivao osmišljavanje "komunikacione strategije koju je odobrio premijer za poraz DAEŠ-a i podršku Siriji", odgovore na psihološki rat Ministarstva inostranih poslova na "rusku vojnu aktivnost" u Damasku i predstavljanje Londona "na jedan sastanak sa ministrima spoljnih poslova, najvišim verskim vođama zemalja, nevladinim organizacijama i stranim vojskama iz 15 zemalja. Shodno tome, njen tim je vodio "očigledne i diskretne komunikacijske kampanje" u Britaniji i zapadnoj Aziji.

Za to vreme, Kernsova je dobila tri bonusa za „izuzetan“ rad i bila je nominovana za nagradu Ministarstva spoljnih poslova. Interni pregledi, koji nisu bili namenjeni javnosti, bili su mnogo manje laskavi. Zaključeno je da su ovi prikriveni propagandni programi "bili loše planirani, verovatno nezakoniti i koštali života".

Izvođači radova koje je Kernsova nadgledala obično su bili visokorangirani vojni i obaveštajni veterani. Uzmimo na primer InCoStrat, koji su osnovali bivši pripadnici britanske vojske i Ema le Mesurije, supruga pokojnog osnivača sirijskih belih šlemova i bivšeg vojnoobaveštajnog oficira Džejmsa le Mesurija. Ema le Mesurij je priznala da je oficir MI6 i priznala je da je njena kompanija sprovodila "tajne operacije uticaja".

Kao šef ćelije, Kernsova bi se svake nedelje sastajala sa "bivšim" predstavnicima MI6 koji su bili postavljeni u tim front grupama i "imala poslednju reč u svemu". Bilo bi veoma neobično da britanske obaveštajne agencije poveravaju civilu da nadgleda rad svojih operativaca. Samo ovo jasno sugeriše da ona nije bila običan službenik Ministarstva u to vreme, već u stvari oficir MI6.

Nakon što je predsedavala ćeliji za borbu protiv ISIS-a, Kernsova je prešla u Torchlight Group – još jedan front britanske obaveštajne službe. Od 2017. do 2019. godine, Kernsova je bila na poziciji u Torchlight-u kao "slobodni konsultant" o "nasilnom ekstremizmu, protivdezinformacijama, hibridnom ratu i programima promene ponašanja za vlade, vojsku i nevladine organizacije".

Nije iznenađujuće da su u kompaniji radili i ostaju bivši visokorangirani špijuni i vojnici specijalizovani za zadatke kao što su obuka represivnih vlada u prljavim trikovima GCHK, špijuniranje palestinskih izbeglica i infiltriranje u strane bezbednosne i obaveštajne službe u ime Londona.

Ne zna se kada i kako se Kernsova povezala sa šefom Belih šlemova Džejms le Mesurijom, ali je izjavila da je "ponosna" što je radila sa njim. Ona ga je, nakon njegove misteriozne smrti u novembru 2019, opisala kao veoma kontroverznog, navodnog osnivača humanitarne grupe, kao "neverovatnog".

Kernsova je i autor teksta za Hafington post u aprilu 2018, nekoliko dana nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi. Kao i njen nedavni govor o Kosovu, tekst Kernsove predstavljao je gromoglasan poziv na zapadnu intervenciju.

Dokumenti Organizacije za prevenciju hemijskog oružja, koji su kasnije procurili, dovoljno potvrđuju da je incident u Dumi bio lažna predstava koju su izvele naoružane opozicione grupe koje očajnički žele da spreče poraz. Nezavisne istrage pokazuju da je Le Mesurije bio ključan u sabotiranju zvanične istrage o incidentu.

Graizone je dokumentovao kako je mreža operativaca povezanih sa MI6 inscenirala i reklamirala svaki navodni napad hemijskim oružjem u Siriji sa specifičnim ciljem da se ubrza američki scenario "čizme na zemlji".

„Globalna Britanija“ stvara tajnu vojsku za smenu režima na Balkanu

Većina normalnih profesionalaca i političara reklamiraju svoja dostignuća što je više moguće javno. Mnogi čak ulepšavaju svoja dostignuća kako bi stekli naklonost budućih poslodavaca, investitora ili glasača. Ali ne i Kernsova.

U oktobru 2011. godine, Kernsova je registrovala kompaniju pod nazivom Public Communications Ltd.. Firma, čiji je ona bila jedini direktor, nikada nije podnela nijedan račun pre likvidacije u januaru 2014. Britanski zakon obično nalaže da se ovi oglasi ne mogu brisati ni pod kojim okolnostima, i mora da postoje 20 godina nakon zatvaranja kompanije. Ali evidencija o poslovanju je izbrisana iz postojanja – još jedan nagoveštaj veze sa MI6.

Sve snimke iz internet arhive njene lične veb-stranice pre 2020. godine, koje obuhvataju dve i po godine, preusmeravaju na praznu stranicu. U međuvremenu, njen Linkedin profil je takođe očišćen od bilo kakvog spominjanja njene karijere pre nego što je postala poslanik, nakon što je izabrana u decembru 2019.

Izveštaj lokalnih medija objavljen tokom kandidature Kernsove za parlament te godine ipak sadrži neke detalje, uključujući da je bila angažovana u "intervencijama hibridnog rata" širom sveta, posebno na Zapadnom Balkanu.

Iako je potpuna evidencija njenog rada u regionu i dalje nepoznata, Forin ofis je vodio kampanju poznatu kao "Globalna Britanija" na Balkanu od 2018. Dokumenti koji su procurili u vezi sa operacijom otkrivaju da se bavi podmuklim uticajem na sastav lokalnih vlada i pravno i regulatorno okruženje za unapređenje interesa Londona.

Ovo je postignuto tajnim finansiranjem prikrivenih veza organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija i medija. Veliki deo ovog posla obavljen je pod okriljem "suprotstavljanja dezinformacijama", sa posebnim fokusom na ruske državne novinske kuće RT i Sputnjik. Prava svrha ovih napora je iskreno navedena u dokumentu koji je procurio, a koji se odnosi na projekat "vladavine prava" u regionu u Velikoj Britaniji:

"U kontekstima u kojima podsticaji elite nisu usklađeni sa našim ciljevima/vrednostima… pristup koji nastoji da pozove elitne političare na odgovornost bi mogao biti potreban… Možemo izgraditi odnose i saveze sa onima koji dele naše ciljeve i vrednosti za reformu… Ključno je da mediji imaju kapacitet i slobodu da pozivaju političke aktere na odgovornost.”

Drugim rečima, London neće tolerisati političko protivljenje na visokom nivou njegovoj agendi za zapadni Balkan, a britanski obaveštajci su spremni da primene aktivne mere kako bi neutralisali svaki lokalni otpor.

Srbija je bila ključni regionalni otpor koji je identifikovao Forin ofis, zbog visokog nivoa javne i političke antipatije prema Britaniji. Ogorčenost lokalnog stanovništva direktno se odnosila na centralnu ulogu Londona u 78-dnevnoj "humanitarnoj" kampanji bombardovanja NATO-a, koje je pogodilo Prištinu u martu 1999. godine. Mnogi Srbi su je smatrali kolevkom svoje civilizacije, Priština je otrgnuta od Beograda kroz vojni juriš. Stoga se smatralo da je neophodno da britanska obaveštajna služba ospori negativnu percepciju Londona u Beogradu kroz psihološki rat. Ovo bi pomoglo da obezbedi trajni razvod Kosova od Srbije pod fasadom poduhvata izgradnje mosta u zajednici.

Nazvana "Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji", operacija je koštala pet miliona funti između 2020. i 2022. godine. Njen cilj je bio da poveća podršku kosovskoj nacionalnoj vladi među Srbima na severu Kosova, tako što će ih ubediti da napuste svoju domovinu i prihvate širi lokalni identitet.

Ovo je trebalo postići izazivanjem postojećih "narativa zasnovanih na identitetu" i obezbeđivanjem "društvene promene na nacionalnom nivou" promovisanjem "alternativnih narativa" preko "nacionalnih i regionalnih medija i uticajnih društvenih medija". U svakom trenutku, uloga Britanije u toj zaveri je bila strogo čuvana tajna. Organizacije i pojedinci koji su učestvovali potpisali su sporazume o tajnosti podataka i dobili su "brifovanje i uputstva" o tome "kako predstaviti finansiranje projekta" ako bi ih pitali. Samo operativci na najvišim nivoima bi imali pojma o umešanosti Londona.

Spoljno osoblje koje vodi naloge društvenih medija za geografske oznake projekta postavlja postove u "području ciljane populacije" i osigurava da su njihove aktivnosti "pažljivo kalibrirane kako bi se osiguralo da se rast percipira kao organski, a ne kao rezultat spoljnog finansiranja". Stalno su pratili kako se projekat percipira lokalno, radeći na identifikaciji "bilo koje povezanosti projekta sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva".

Shodno tome, napravljen je namenski plan evakuacije, uključujući "mere za uklanjanje ili uništavanje podataka, uključujući čvrste diskove", u slučaju da plan bude javno izložen.

Britanska vlada deli stav Kfora

Nakon što je KFOR odbacio ratobornu retoriku Kernsove u parlamentu, mnogi Srbi su je optužili da namerno dovodi živote u opasnost. Na Kosovu je takvo zlonamerno širenje glasina izazvalo neopisivo krvoproliće u poslednje dve decenije.

U martu 2004. lažni lokalni mediji su optužili Srbe da su namerno udavili troje albanske dece, što je izazvalo seizmički porast etničkog nasilja koje je kulminiralo masakrom blizu 20 ljudi, stotinama povređenih i uništavanjem velikog broja pravoslavnih crkava.

Naknadna istraga OEBS-a o ubistvima zaključila je da "bez nepromišljenog i senzacionalističkog izveštavanja... događaji bi mogli da poprime drugačiji tok" i "možda ne bi dostigli intenzitet i nivo brutalnosti ili se možda uopšte ne bi dogodili." Istraga je zaključena oštrim upozorenjem da "u postetničkom konfliktnom društvu kao što je Kosovo, samo pristrasno izveštavanje može dovesti do nasilja".

Kako bi specijalista za psihološki rat i stručnjak za Zapadni Balkan poput Ališe Kerns mogao da ne bude svestan potencijalnih posledica njene antisrpske tirade?

Više ličnosti u britanskom diplomatskom establišmentu, i ona koja se nalazi mnogo bliže žarištu sukoba, jasno je prepoznala zapaljivu prirodu izjava Kernsove.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot je 17. jula glatko odbacio optužbe da je Srpska pravoslavna crkva umešana u šverc oružja. Odbacivši Kernsovu kao običnog parlamentarca, Abot je izjavio da britanska vlada apsolutno "deli stav KFOR-a". Diplomata je takođe odbacio sugestije da je njena uloga u komitetu za spoljne poslove mogla da joj omogući privilegovani, tajni uvid.

"U smislu te konkretne optužbe, mi nemamo te informacije", rekao je Abot. "Nemamo te dokaze... Ovo nisu informacije koje je dobila od vlade Velike Britanije. Ovo nije informacija koja je nekako prošla kroz Forin ofis."

Na drugom mestu, Abot je primetio da ga "mnogo" onoga što je video u Prištini jasno podseća na Severnu Irsku. Tamo su, tokom pola veka dugih "nevolja", različite špijunske agencije u Londonu vodile tajni rat koji podseća na "strategiju napetosti" koju je sprovodio MI6 tokom Hladnog rata u Evropi, pod operacijom Gladio. Britanska vlada je bila u mraku oko većine ovih aktivnosti.

Kao takvi, komentari ambasadora su možda bili prikladniji nego što je nameravao – jer isto bi moglo biti tačno i na Kosovu danas".

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike