Tači se odrekao prava na redovno preispitivanje pritvora

27.08.2021

14:00

0

Autor: Tanjug

Sudija je konstatovao da Tači želi da sačeka odluku žalbenog veća o njegovoj žalbi na rešenje sudije kojim mu je 23. jula produžen pritvor

Tači se odrekao prava na redovno preispitivanje pritvora
Profimedia

Bivši kosovski predsednik i nekadašnji komandant OVK Hašim Tači odrekao se prava na preispitivanje pritvora u roku od dva meseca.

To je konstatovao sudija za prethodni postupak Nikola Giju u svojoj odluci kojom mu je odobrio produženje roka za izjašnjenje o pritvoru.

Naime, sudija je konstatovao da Tači želi da sačeka odluku žalbenog veća o njegovoj žalbi na rešenje sudije kojim mu je 23. jula produžen pritvor, a prema pravilima suda pritvor se ispituje na svaka dva meseca nakon izjašnjenja tužilaštva i odbrane.

Tačijeva odbrana je u prilog svom zahtevu navela da će ovo biti prvi put da žalbeno veće razmatra i odlučuje o njegovom predlogu za privremeno puštanje na slobodu u “trećoj državi”, te da će od te odluke zavisiti i sva dalja njihova izjašnjenja o pritvoru.

“Treće države”, izuzev Kosova i njihove garancije da Tači neće pobeći, deo su poverljivog dopisa Tačijeve odbrane.

Sudija je u odluci Tačiju odobrio da mu svoje izjašnjenje o daljem pritvoru podnese u roku od 10 dana nakon odluke žalbenog veća o njegovoj žalbi na produženje pritvora.

Inače, predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Katerina Trendafilova odredila je u četvrtak sastav veća koje će odlučivati o žalbi odbrane bivšeg kosovskog predsednika.

Pročitajte još

To su sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen, a njihova odluka može se očekivati tokom septembra.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optužena za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi