Kfor srušio Kurtijeve iluzije o upotrebi turskih dronova: Vazdušni prostor je u našoj nadležnosti

17.07.2023

21:39

0

Iz Kfor-a su poručili da je vazdušni prostor iznad tzv. Kosova u nadležnosti njihovog komandanta

Kfor srušio Kurtijeve iluzije o upotrebi turskih dronova: Vazdušni prostor je u našoj nadležnosti
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Franc Zhurda

Povodom hvalospeva premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je "vojska Kosova" nabavila turske bespilotne letelice TB-2, danas se oglasila i Međunarodna mirovna misija Kfor.

Iz Kfor-a su poručili da je vazdušni prostor iznad tzv. Kosova u nadležnosti njihovog komandanta, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući "bajraktar TB-2", u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad 'Kosova'. Gornji vazdušni prostor 'Kosova' može se koristiti samo za prelet iz jedne u drugu zemlju komercijalnim letovima. Donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta Kfora - navodi se u saopštenju, prenosi "Kosovo-onlajn".

Profimedia
 

Kfor ističe da očekuje od institucija na KiM da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura.

U saopštenju se navodi i da Kfor nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala.

Kfor, dodaju, ostaje u potpunosti fokusiran na obezbeđivanje bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN.

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike