U Skupštini Srbije komemoracija Milanu Milutinoviću: Vučić - Bio je jedna od najmarkantnijih ličnosti SPS-a (FOTO)

05.07.2023

12:59

0

Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj i ministar inostranih poslova SRJ

U Skupštini Srbije komemoracija Milanu Milutinoviću: Vučić - Bio je jedna od najmarkantnijih ličnosti SPS-a (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U Skupštini Srbije počela je komemoracija povodom smrti bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, a kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije i izrazio uverenje da će on ostati značajan deo istorije te političke organizacije.

Vučić je, govoreći na komemoraciji Milutinoviću u Skupštini Srbije, zapitao ima li veće časti nego biti na čelu Srbije i njenih naroda koji su se uvek trudili da na miru žive.

"Ima li na svetu većeg zadatka od takve pozicije koju je obavljao Milutinović. Nikada Srbima i njihovim čelnicima nije bilo lako. Nemanjićkim vladarima, Karađorđevićima, Obrenovićima. Ipak njihove dileme i primere možemo lako sagledavati kroz prizmu protoka vremena i sa bezbedne istorijske distance", rekao je Vučić. Kako je istakao, Milutinović je bio naš savremenik, na najodgovornijim pozicijama u državi, onda kada je našem narodu bilo teško, možda i najteže.

Dačić: Srbija neće zaboraviti Milutinovićev patriotizam

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je na komemoraciji da Srbija neće zaboraviti Milutinovićev patriotizam, te da se od njega oprašta sa velikom tugom, ali i sa velikim ponosom, dodajući da je otišao jedan iz te generacije kome je istorija namenila najteži ispit.

On je istakao da je bivši predsednik, koji je bio i ministar spoljnih poslova, bio oslonac srpske diplomatije, kao i da je prihvatio tu dužnost kao obrazovan, iskusan i odgovoran javni radnik.

Kako je rekao, pobedio je u Hagu i tamo odbranio svoje ime i čast svoje zemlje.

“U tu borbu otišao je sam, proveo šest godina, znajući da će pravda da pobedi, kao što se u desilo, a neka na čast ide onima koji su držali nevinog čoveka”, rekao je ministar.

“Njegovo ogromno iskustvo ugrađeno je u novu etapu razvoja Srbije u kojoj smo i danas”, rekao je Dačić i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću što je komemoracija održana na državnom nivou.

Komemoraciji prisustvuje porodica Milana Milutinovića, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici diplomatskog kora i drugi. Milutinović je bio predsednik Srbije od kraja 1997. do decembra 2002. godine.

 

Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj i ministar inostranih poslova SRJ. Nakon isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002. godine, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji.

Oslobođen je u februaru 2009. i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike