Milan Milutinović: Predsednik, ministar, ambasador i čovek kojeg je Hag oslobodio optužbi za ratne zločine

02.07.2023

14:27

0

Autor: I.K.

U Hagu je oslobođen i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe

Milan Milutinović: Predsednik, ministar, ambasador i čovek kojeg je Hag oslobodio optužbi za ratne zločine
Copyright Profimedia

Milan Milutinović nekadašnji predsednik Srbije, koji je preminuo u 81. godini života, imao je bogatu političku karijeru. 

Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, upravnik Narodne biblioteke Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj, savezni ministar inostranih poslova. Predsednik Srbije bio je od decembra 1997. do decembra 2002. godine.

Nakon isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. 26. februara 2009. oslobođen je i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

Rođen je u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet.

Bio je član predsedništva Socijalističke omladine Jugoslavije, društveno-političkog veća Savezne skupštine i član spoljnopolitičkog odbora. Istovremeno je bio predsednik Opštinskog komiteta Saveza komunista Vračara i član Gradskog komiteta SK Beograda, kao i Sekretar za ideologiju Gradskog komiteta Saveza komunista u Beogradu.

Bio je i republički sekretar za prosvetu, nauku i sport, a u toku mandata, radio je na sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema. Nakon sekretarijata za prosvetu, nauku i sport, Milutinović je na javnom konkursu izabran na funkciju upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Profimedia
 

 

Kasnije postaje ambasador SFRJ u Grčkoj, a u periodu od 1992. do 1995. Milutinović je bio jedini ambasador SRJ u NATO državi. Usled sankcija UN uvedenih 1992. novi ambasadori nisu mogli biti imenovani, dok Milutinovića Beograd nikada nije povukao.

Nakon pozicije ambasadore Milutinović je bio imenovan za ministra inostranih poslova SRJ i bio je jedan od glavnih pregovarača u mirovnim pregovorima u Dejtonu i jedan od pisaca dokumenata kasnije poznatih kao Dejtonski mirovni sporazumi, koji su doveli do trajnog prekida sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao ministar inostranih poslova, potpisao je i nekoliko sporazuma između SRJ i Hrvatske, uključujući sporazum o normalizaciji odnosa.

AP/Darko Vojinović
Milutinović sa Slobodanom Miloševićem

 

Na ponovljenim predsedničkim izborima u Republici Srbiji, posle nedovoljnog odziva birača, decembra 1997. godine, njegova partija SPS menja predsedničkog kandidata Zorana Lilića i kandiduje Milutinovića, te u drugom krugu pobeđuje Vojislava Šešelja sa 2.177.462 glasa, odnosno 59,18 %. U toku predsedničkog mandata, učestvovao je kao glavni pregovarač u pregovorima u Rambujeu. Ostaće upamćen po rečenici "Ke sera - sera, šta će biti, biće", koju je uputio novinarima nakon propalih pregovora posle čega je doneta definitivna odluka o agresiji NATO pakta na Srbiju i Crnu Goru.

Ostao je na funkciji i posle promena 5. oktobra 2000. jer mu je mandat trajao do početka 2002.

Proces pred Haškim tribunalom

Milutinović je bio optužen pred Haškim tribunalom za navodne zločine na Kosovu. Sudu se dobrovoljno predao po prestanku mandata, a na privremenu slobodu pušten je aprila 2005. godine. Februara 2009. godine, Haški tribunal je Milutinovića oslobodio i proglasio nevinim po svim tačkama optužnice koja ga je teretila.

Kada je reč o privatnom životu, sa Olgom je bio u braku do njene smrti, a imaju sina Veljka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike