Jeremić i Bajden u centru skandala: Novi detalji američke istrage

04.07.2023

14:36

0

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i bivši šef diplomatije, prema svemu sudeći, sklapao je sumnjive poslove sa Hanterom Bajdenom, sinom predsednika SAD Džozefa Bajdena, u Meksiku

Jeremić i Bajden u centru skandala: Novi detalji američke istrage
Copyright Ilustracija/Profimedia/Printscreen/Youtube

Vlasti u Vašingtonu sumnjiče šefa Narodne stranke Vuka Jeremića i Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, da su se sastajali u Meksiku kako bi dogovarali nelegalne poslove.

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i bivši šef diplomatije, prema svemu sudeći, sklapao je sumnjive poslove sa Hanterom Bajdenom, sinom predsednika SAD Džozefa Bajdena, u Meksiku!

Printscreen / Youtube / Newsmax Adria
 

O tome svedoče mejlovi do kojih su došle vlasti u Vašingtonu tokom istrage o navodima da je Džozef Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, primio mito od pet miliona dolara od firme 'Burisma holding' za, kako se navodi u istražnim papirima, neke kontrausluge koje još nisu do kraja poznate.

U mejlu koji je Jeremić poslao Hanteru Bajdenu 19. maja 2015. godine doslovce piše 'da bi bilo sjajno da se sastanu u periodu od 7. do 9. aprila kako bi nastavili razgovor započet u Meksiku'. Zbog svega ovoga Džejms Komer, američki istražitelj, zatražio je od ministarke finansija Dženet Jelen da preda sve izveštaje u vezi sa navodnim mitom koji je Džozef Bajden primio od direktora firme 'Burisma holding' Mikole Zločevskog, uključujući i posrednike, među kojima je upravo Vuk Jeremić i njegov Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD)!

Pare preko Malte

Džejms Komer, predsedavajući Odborom za nadzor Predstavničkog doma, u pismu ministarki finansija SAD navodi da postoje jasne indicije i sumnje da je reč o pranju para i prevari.

'Komitet za nadzor pregledao je vladine dokumente u kojima se navodi da je predsednik Bajden, dok je bio potpredsednik, tražio i primio mito od stranog izvora u zamenu za određene radnje', napisao je Komer.

Ko je na Komerovom spisku za istragu

1. 'Burisma' i sve korporativne filijale i njene podružnice

2. Mikola Zločevski

3. Karina Zločevska

4. Vadim Požarski

5. Aleksandar Kotlarski

6. Vuk Jeremić

7. Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD)

Ovo se odnosi na malteški bankovni račun, koji je otvorio izvršni direktor 'Burisme' za Hantera Bajdena, a mejlove - među kojima je i Jeremićev, otkrila je neprofitna organizacija 'Marko Polo', sugerišući da je firma 'Burisma' pokušala da prebaci novac Bajdenovima preko računa na Malti koji je otvorio Vadim Požarski. Tokom dosadašnje istrage američke banke su označile više od 150 izveštaja o sumnjivim aktivnostima Hantera i Džejmsa Bajdena (Džejms je brat Džozefa Bajdena), koji su uključivali velike količine novca označene za dalju proveru. Prema izveštaju Senata, ovi izveštaji mogu sadržati dokaze o potencijalnim kriminalnim aktivnostima, kao što su pranje novca i prevara.

Profimedia
 

Zbog svega ovoga Džejms Komer zatražio je izveštaje o sumnjivim aktivnostima rukovodilaca firme 'Burisma holding', uključujući i ključne poslovne partnere, među kojima je i Vuk Jeremić, koji bi trebalo da se dostave najkasnije do 12. jula 2023. godine.

Aleksić i zvanično krenuo u rušenje Jeremića!

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić u emisiji 'Utisak nedelje' najavio je da će se kandidovati za predsednika te partije ukoliko odbori budu to od njega tražili.

- Videćemo, imamo redovnu Skupštinu 22. oktobra. Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili. Određeni broj odbora iz Srbije izrazio je zahtev da to uradimo ranije zbog nadolazećih izbora. Napravili smo dogovor da nešto ranije bude redovna Izborna skupština. Siguran sam da će proteći u demokratskoj atmosferi - rekao je Aleksić.

Velika afera

I dok se Vuk Jeremić nije oglašavao ovim povodom, Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, kaže da je jedan od zanimljivih detalja istrage upravo mesto na kojem su se sastali lider Narodne stranke i Hanter Bajden.

- Zanimljiv je momenat da su se Jeremić i Bajden Junior viđali baš u Meksiku, gde im je domaćin bio Emilio Lozoja, Jeremićev 'brat' i čovek optužen za teška krivična dela u samom Meksiku. Iz čitavog tog konteksta osnovano možemo da sumnjamo da su tema tih susreta bili korupcionaški poslovi u energetskom sektoru, za šta je Jeremić primao i platu u jednoj od Lozojinih firmi. Ovo je definitivno jedna od najvećih korupcionaških afera u svetskim razmerama i od suštinskog je značaja da se razotkrije uloga lidera Narodne stranke u njoj - naglašava Matić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike