Betel: Deeskalacija sukoba na Kosovu nije samo u interesu regiona, već i EU

03.07.2023

20:51

0

Snažno podržavamo direktne razgovore Kosova i Srbije i konkretne radnje - kazao je on

Betel: Deeskalacija sukoba na Kosovu nije samo u interesu regiona, već i EU
Gzavije Betel - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavijer Betel izjavio je večeras da je važno da dođe do smirivanja tenzija na Kosovu i Metohiji i da je deeskalacija u interesu ne samo regiona već i u interesu EU.

- Snažno podržavamo direktne razgovore Kosova i Srbije i konkretne radnje - rekao je Betel na zajedničkoj konfereniciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Holandije Markom Ruteom i dodao da zemlje Beneluksa žele da budu od koristi i da se na njih može računati.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

On je rekao da su sa Vučićem imali otvorene razgovore i da su razmneili mišljenja o svim temama, ali da je najvažnije razgovarati o tenzijama. Betel je podsetio da je u ovom regionu počeo Prvi svetski rat, kao i da je i poslednji rat na kontinentu bio u ovom regionu.

- Vidimo da i dalje ima nešto što bi moglo da eksplodira, dosta je tenzija - rekao je Betel i istakao da je važno da dođe do smirivanjanja tenzija.

On je rekao da postoji mapa puta koje su izradili sšecijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj, da su reči dobre, ali dela su još bolja i najavio da će sutra sa sa Ruteom posetiti Prištinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike