Vučić nakon sastanka sa Ruteom i Betelom: Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost

03.07.2023

20:03

0

Rute je kazao da raste napetost između Beograda i Prištine

Vučić nakon sastanka sa Ruteom i Betelom: Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić večeras u Palati "Srbija" dočekao je predsednike vlada Kraljevine Holandije Marka Rutea i Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavijea Betela.

Nakon sastanka usledilo je obraćanje novinarima.

Rute je kazao da raste napetost između Beograda i Prištine.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Važno je da obe strane preduzmu korake ka deeskalizaciji i normalizaciji odnosa, to je bitno za obe strane i ceo region. Luksemburg i Holandija su zajedno došle, dajemo veliku važnost zajedničkom radu sa zemljama Zapadnog Balkana. Želimo da ojačamo naše veze. Ključni uslovi su stabilnost i saradnja - kazao je on.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Medijima se obratio i Betel, koji je kazao da je važno da se napetosti smire i da se mapa puta poštuje.

- Treba izbeći eskalacije. Podstakli smo razgovore Beograda i Prištine, potrebne su direktne akcije - naveo je Betel. 

Takođe, on se zahvalio Vučiću što pokušava da stabilizuje odnose.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Nadam se da će se naći zajedničko rešenje", dodao je Betel.

Nakon njih dvojice, medijima se obratio i predsednik Srbije koji je istakao da su razgovarali o KiM i drugim regionalnim pitanjima.

- Imamo različit pogled o događanjima na KiM. Meni ne promiču detalji, priča o napadima na novinare i drugo, a niko ne govori o upucavanju Srba, kojih je bilo sedam samo ove godine. I po tome možete da vidite koliko je teška pozicija Srbije i koliko nije lako objasniti našu poziciju. Takođe, govorili smo o problemima u okviru viznog režima - rekao je predsednik. 

On je kazao da je srećan zbog ove posete. 

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Uvek više volim otvorene razgovore, a ne da se nešto krije. Ja sam obećao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost. Mi imamo dovoljno snage kao najveći u regionu da držimo stvari pod kontrolom, iako sam im rekao da taj stepen neodgovornosti u svojoj karijeri nisam video, kao što sada vidim kod nekih - rekao je predsednik i dodao:

- Ako mene pitate za potpisana dokumenta i implememntaciju svega što je do sada potpisano, moram vam reći da je još uvek na snazi Briselski sporazum koji smo potpisali pre 10 godina, a da i dalje nije sproveden njegov osnovni deo, a to je formiranje ZSO. U ovom stadijumu, nema  ni nade da ćemo uskoro da vidimo formiranje ZSO. 

Vučić je naveo da Srbija nema problem sa sprovođenem mera deeskalacije, kao i da smo mi svoj deo posla odradili.

- Ne mogu da pričam ukrug objašnjavajući da je neko drugi pogrešio, a da mi nismo krivi. To su ti dupli standardi . Ja sam uvek uz vladu Francuske, uz organe reda. Verujem da će Francuska da se izbori sa tim - zaključio je predsednik. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike