Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu: Sa Vučićem i Kurtijem o deeskalaciji i nastavku dijaloga

03.07.2023

13:02 >> 15:41

0

Ova poseta Lajčaka biće prva nakon što je Evropska komisija odredila kaznene mere za Prištinu

Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu: Sa Vučićem i Kurtijem o deeskalaciji i nastavku dijaloga
Miroslav Lajčak - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da će evropski emisar za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom ove nedelje otputovati na u Prištinu i Beograd, gde će održati sastanke o daljem toku dijaloga.

Stano je rekao da su ove posete u sklopu redovnih aktivnosti Lajčaka, a sa ciljem unapređenja dijaloga.

„Sastavni deo rada specijalnog predstavnika EU je da putuje da vidi partnere na terenu. Specijalni predstavnik EU Lajčak redovno boravi u Beogradu, Prištini, glavnim gradovima EU i u drugim zemljama, uključujući i one van Unije, kako bi obavljao svoj svakodnevni posao na unapređenju dijaloga. Nakon prošlonedeljnog Evropskog saveta, visoki predstavnik Žozep Borelj zatražio je od specijalnog predstavnika EU Lajčaka da otputuje u Prištinu i Beograd u narednim danima kako bi razgovarali o daljem unapređenju dijaloga“, rekao je Stano za Nacional.

Lajčak bi trebalo da se u Prištini sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ova poseta Lajčaka biće prva nakon što je Evropska komisija odredila kaznene mere za Prištinu zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Aljbin Kurti saopštio je danas da su te mere priveremene, ali i da su neke od njih već stupile na snagu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike