Počasni konzulat Srbije u Kartumu napale paramilitarne snage: Ima povređenih

22.06.2023

22:30

0

Napad na ovaj objekat je samo jedan u nizu brojnih napada ove vrste pomenutih paramilitarnih snaga na diplomatska predstavništva

Počasni konzulat Srbije u Kartumu napale paramilitarne snage: Ima povređenih
Copyright AP Photo

Ministarstvo spoljnih poslova je, posredstvom Ambasade Srbije u Kairu koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva državu Sudan, obaveštena da je zgrada, u sklopu koje se nalaze i prostorije počasnog konzulata Srbije sa sedištem u Kartumu, bila predmet oružanog napada i pljačke paramilitarnih snaga Snaga za brzo delovanje (RSA).

- U napadu su lakše povređeni radnici obezbeđenja predmetne nepokretnosti - rečeno je Tanjugu iz MSP.

Dodaje se da počasni konzul Srbije u Sudanu, Ahmed Abdel Moneim Abdel Mouti, nije se nalazio u objektu u vreme napada.

- Imajući u vidu oružane sukobe u Sudanu, napad na ovaj objekat je samo jedan u nizu brojnih napada ove vrste pomenutih paramilitarnih snaga na diplomatska predstavništva među kojima su Katar, Kina, Saudijska Arabija, SAD i druge - ističe se u saopštenju ministarstva.

Počasni konzul Srbije u Sudanu već bio na meti

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Mouti bio je već na meti napada kada mu je 13. juna opljačkana kuća u čijem delu se nalazio i počasni konzulat.

- Jutros su mi upali u kuću. Isprebijali čuvara, ubili psa. Opljačkali sve što su mogli. Što nisu uzeli, izlomili su. Auto nisu mogli da pokrenu, pa su ga izrešetali mitraljezom. Izgubio sam tamo sve što sam imao. Čekao sam da dođe moja kuća na red, i eto, došla je. Kad opljačkaše svima, neka mene ne preskaču! Ne bih želeo da mene zaobilazi nesreća mog naroda... - kazao je on za RTS.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike