Oglasio se Vučić: Idem da razgovaram sa Boreljem, ne sa Kurtijem! Srbima na KiM je prekipelo

22.06.2023

08:10 >> 08:42

0

Borelj je na Tviteru poručio da je svima potrebna hitna deeskalacija, kao i novi izbori na severu

Oglasio se Vučić: Idem da razgovaram sa Boreljem, ne sa Kurtijem! Srbima na KiM je prekipelo
Copyright Printscreen/RTS

-Otići su danas u Brisel da razgovaram sa Boreljem. Neću razgovarati sa Kurtijem, jer razgovor s njim nema nikakvog smisla - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Neću razgovarati sa Kurtijem, jer razgovor s njim nema nikakvog smisla. On nama drži pridike o filozofiji, malo o Demaćiju, malo o Marksu i to je sve. Sve ostalo se tiče progona Srba i predavanja o unutrašnjo-političkim stvarima u centralnoj Srbiji - kazao je Vučić.

Foto: RTS
 

 

-Počela su hapšenja Srba i južno od Ibra. Cilj im je da proteraju Srbe sa celog Kosova i Metohije, kazao je on jutros gostujući na RTS-u.

Kada se radi o tome što je Priština dozvolila prelazak administrativnih prelaza za srpske prevoznike sa stranom robom, Vučić kaže da su stvari mnogo ozbiljnije.

Foto: RTS
 

 

Srbi ne mogu da uvezu kiseonik ili hleb

- Kažete promenio je odluku i dozvoljava ulazak robe iz inostranstva. Da li shvatate kakav je to bezobrazluk. To znači Srbi ne mogu da uvezu kiseonik ili hleb, vodu, ništa što je proizvedeno u Srbiji, ali vi Srbi ste dobrodošli ako treba da zarađujete pare za naše strane kompanije. Mi smo izvršili pritisak za našu američku i nemačku robu koju Srbi prevoze. I strance nije sramota da se hvale takvom odlukom. Najmanje milion dnevno su gubici - rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija u teškoj situaciji i da smo sami u ovome.

- Neko mora u ime građana da obavlja teške poslove u najtežim uslovima. Molim ljude da razumeju da je zemlja u teškoj situaciji. Pod najtežim smo pritiscima. Po pitanju KiM razgovaramo samo sa kolektivnim zapadom. Onda se zapitate kako da razgovarate sa nekim sa kim razgovora nema. Pogledajte Eskobarove izjave, sve ćete da razumete i vidite u kakvoj je užasnoj situaciji Srbija - kaže Vučić.

Ističe da zna da je Srbima na Kosovu i Metohiji "prekipelo i doteralo cara do duvara", a da na zapadu misle da je moguće da se teror nad Srbima nastavlja.

On je objasnio da se ceo rast u južnoj srpskoj pokrajini bazira na dotacijama iz inostranstva.

- Oficir za vezu je obišao uhapšene Srbe, ovo danas nosim u Brisel. Pričaju mi o pravima, otac dvoje maloletne dece ima vidljive povrede na potiljku previjene gazom, ima povrede koje su mu pripadnici tzv. kosovske policije naneli kundakom od puške. Milovan Božović posle dva i po meseca pritvora i dalje ima vidljve povrede u vidu pucanja mišića koja je nastala prilikom privođenja, a stavljaju mu napad na službeno lice - istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne veruje da će Zapad kazniti Kurtija, jer uvek će biti dovoljno malih država kojima će neka velika država da kaže da bude protiv toga.

-To su dečije igre koje više ne mogu da prodaju nikome, jer sve vreme traže kako da kazne nas.

Vučić izjavio je danas da je cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera Srbe sa cele teritorije Kosova i Metohije.

-To je njihov jedini cilj. Reč je o enveristi, o najbližem, patološkom sledbeniku Adema Demaćija. Kurti je njegov portparol i njegov najbliži saradnik - rekao je Vučić.

Borelj hitno zvao na sastanak

AP Photo/Fred Sierakowski
 

 

Prethodno je visoki predstavnik EU Žozep Borelj saopštio da je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremnih institucija u Prištini Aljbina Kurtija na sastanak u Brisel na hitan sastanak kako bi se pronašlo rešenje i izlaz iz sadašnje krize.

Borelj je na Tviteru poručio da je svima potrebna hitna deeskalacija, kao i novi izbori na severu.

- Potrebna nam je hitna deeskalacija i novi izbori na severu uz učešće kosovskih Srba. Ovo je najvažnije za region i EU - naveo je Borelj. 

 

 

Inače, Aljbin Kurti je juče saopštio da će iz Rima otputovati u Brisel na sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa Beogradom.

Kurti je na Tviteru naveo da će u Briselu insistirati na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice kosovskih policajaca, deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

Tenzije na Kosovu se pojačane proteklih nedelja, a premijer takozvane države Kosovo svako malo hapsi Srbe. 

I juče je uhapšen jedan Srbin. Kurtijevi specijalci uhapsili su Srbina Dragišu Milenkovića u Gračanici, a na teret mu se stavljaju navodni ratni zločini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike