Potezi Aljbina Kurtija pogubni po Šiptare: Dao je racionalni razlog Beogradu da prekine pregovore

17.06.2023

13:05

0

"Taj saveznik je zlokoban jer svi ti akti represije, uključujući i ulazak albanskih predstavnika u opštine, za sobom povlače strah i strepnju i stvaraju uverenje kod većine Srba da nema budućnosti na Kosovu", rekao je Stanković.

Potezi Aljbina Kurtija pogubni po Šiptare: Dao je racionalni razlog Beogradu da prekine pregovore
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Boris Grdanoski

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim akcijama daje racionalno opravdanje Beogradu da ne nastavi da ide u pravcu pregovora i normalizacije odnosa, već da sačeka da se ispuni ono što je do sada dogovoreno.

"Kurti je neka vrsta zlokobnog saveznika za nas, a kažem zlokobnog zato što da je racionalniji i taktičniji, odigrao bi na tu kartu ZSO, dao bi joj neka skromna ovlašćenja koja bi bila verifikovana na Zapadu, jer na Zapadu važi stav da ne treba da se ponovi Republika Srpsku na Kosovu i da Kurti napravi neku ne Republiku Srpsku, ali neki institucionalni okvir za povezivanje srpskih opština koje nisu samo na severu, već i na jugu", rekao je Stanković.

On je dodao da bi u tom slučaju čitav diplomatski pritisak za rešavanje statusa Kosova otišao ka Srbiji. 

"Kurti ovim akcijama daje Beogradu jednu vrstu racionalnog opravdanja da kaže "ne", mi nećemo da idemo dalje u proces pregovora oko tzv. procesa normalizacije odnosa, nego mi čekamo da se ispuni ono što je do sada dogovoreno", rekao je Stanković.

On je dodao da Kurti istovremeno ovakvim provokacijama skreće na sebe pažnju kao na nekoga ko izaziva bezbedonosni rizik, jer patroliranje njegove specijalne policije i njihove akcije stvara negativan imidž čoveka opasnog po mir i bezbednost i iz te perspektive Kurti je neka vrsta paradoksalno govoreći, saveznik Srbije. 

"Taj saveznik je zlokoban jer svi ti akti represije, uključujući i ulazak albanskih predstavnika u opštine, za sobom povlače strah i strepnju i stvaraju uverenje kod većine Srba da nema budućnosti na Kosovu", rekao je Stanković.

On je dodao da se od koncepta da se napravi multietničko društvo koji je izvorno bio koncept nakon završetka bombardovanja 1999. godine, danas pravi monoetničko društvo u šta Zapad ne želi da se uključi budući da je za njih ta stvar politički gotova još od 2008. godine.

Komentarišući ulogu Zapada na Kosovu, Stanković ističe da se Zapadu žuri zbog Kosova iz dva razloga od kojih je jedan potvrda dominacije koju Zapad ima u tom delu sveta, a drugi razlog zbog kog oni žure je, kako kaže Stanković, zaključenje logike jedinstvenog slučaja.

Povodom hapšenja tri kosovska policajca navodi da Srbija u ovom slučaju ima vrlo jasnu situaciju.

"Srbija u ovom slučaju ima vrlo jasnu situaciju, policijski izveštaj, dokaze da se vidi gde su ti ljudi  locirani i uhapšeni, da se daju izveštaji u pogledu istrage i da se da zvanično saopštenje svima koji su zainteresovani, a onda može da se razgovara o statusu tih ljudi koji nisu slučajno tamo bili budući da su krenuli ka Raškoj oblasti gde je locirana vojska", rekao je Stanković.

On je dodao da su američka administracija i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak najavili da će razgovarati o novim izborima na prostoru četiri opštine uz potrebu da Srbi učestvuju, da se Srbi vrate u institucije iz kojih su izašli što daje otvoren prostor Kurtiju da definiše kriterijume povratka i da se Srbija vrati Ohridskom procesu i da ga implementira što je zapravo implementacija francusko-nemačkog predloga.

"Ono čega se najviše plašim kada je reč o Kosovu da može da dođe do tihog efekta pritiska na svakodnevnom nivou što će naterati ljude da napuste Kosovo", rekao je Stanković.

On je dodao da postoje još neke mere za kojima Kurti nije posegao, a nisu daleko od mera koje već čini, a to je da spreči platni promet i da na taj način dovede u pitanje finansiranje zdravstva i školstva koje plaća Srbija na Kosovu i time direktno ugrozi Srbe koji tamo žive.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike