Fizički napad na Gagu Antonijevića i Lava Pajkića za "šetače" nisu nasilje, ali poruke Tamari Dragičević su odmah pretnje?!

11.06.2023

10:31

0

Selektivna borba protiv nasilja kao simbol opozicionih protesta - žrtve su samo oni, oni koji ne šetaju sa njima nisu bitni

Fizički napad na Gagu Antonijevića i Lava Pajkića za "šetače" nisu nasilje, ali poruke Tamari Dragičević su odmah pretnje?!
Tamara Dragičević - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Iskorišćavajući nezapamćenu tragediju, od koje se naše društvo još dugo neće oporaviti, opozicioni lideri organizovali su proteste želeći da pridobiju pokoji politički poen, a onda su im se pridružili i pojedini glumci. I oni neki poen da dobiju, pošto im popularnost i honorari koji rastu u poslednjoj deceniji valjda nisu dovoljni. 

Među njima je i glumica Tamara Dragičević koja je romantičnom fotografijom, sa karakterističnim osmehom na licu i kučetom u rukama poručila na Instagramu da šeta, podržavši tako proteste dela opozicije. Kako naći vezu između tog osmeha i tragedije i žala za decom, prosečnom posmatraču nije jasno. 

Sada glumica Tamara Dragičević tvrdi da joj porukama na društvenim mrežama prete deci, iako se iz poruka ne vidi ni jedna pretnja. Kaže da je te pretnje prijavila policiji. Njen suprug  takođe glumac Petar Benčina za tajkunske medije izjavljuje da će sam da brani svoju decu jer policija ne reaguje?! To što je neko na mrežama napisao kako se iz udobnosti sopstvenih fotelja poziva na linč, svakako je zasmetalo ovom glumačkom paru, te se drama podigla na viši nivo.

„Tamara, je l’ to pozivaš na linč sa Rudnika“, „Tamarice, mislim da bi ti bilo bolje da pogledaš kako je na Rudniku nego da pozivaš na protest gde se šetaju nasilnici“, neki su od komentara napisanih na Instagram nalogu Tamare Dragičević. 

 

 

Foto: Printskrin/Instagram
 

 

Tajkunski mediji su brže-bolje iskoristili su ove komentare za napade na vlast, ali istovremeno, u fokus istih tih medija nije dospela kritika fizičkog napada na Lava Pajkića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, inače sina proslavljene književnice nedavno preminule Isidore Bjelice i pisca i scenariste Nebojše Pajkića, koji je na sopstvenoj koži osetio sve "nenasilne" poruke koje dolaze sa skupa onih koji su proiv nasilja.

Pajkić je zbog ovog napada koji se desio nedaleko od njegove kuće najavio krivičnu prijavu.

I dok u tajkunskim medijima stižu poruke podrške Tamari Dragičević zbog poruka na Instagramu, niko se nije setio da je napad na Pajkića nasilje, iako se oni deklarativno bore protiv nasilja.

Očigledno da je ta borba vrlo selektivna i da za njih napad nije napad, već je napad njihovo ekskluzivno pravo. To jasno ukazuje da njihov protest nema veze sa borbom protiv nasilja, jer onda bi se, valjda, podjednako borili i protiv nasilja nad, recimo, Pajkićem. 

Istovremeno svi ti glumci koji su jasno stali na stranu opozicije, u poslednjoj deceniji su doživeli procvat, srpska kinematografija radi više nego ikada pre, imaju posla više nego ikada pre, ali su od sebe napravili žrtve, zaboravivši na žrtve zbog kojih, navodno, šetaju.

Među govornicima na protestu glumac Dragan Bjelogrlić govori i poručuje da se bore protiv nasilja. Čovek koji je javno pretukao svog kolegu, reditelja Gagu Antonijevića.

Ne samo što je tukao Antonijevića, već je Bjelogrlić u Prvom osnovnom sudu negirao nasilničko ponašanje prema Antonijeviću.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je sudu optužni predlog protiv Bjelogrlića, uz navode da je 23. avgusta 2021. godine u ranim jutarnjim časovima više puta po glavi udario reditelja Predraga Antonijevića u niškom hotelu "Ambasador".

Očigledno je to nasilje prihvatljivo za one koji mu aplaudiraju posle tog govora. Da li to znači da oni koji šetaju u koloni iza Bjelogrlića podržavaju prebijanje Antonijevića, Lava Pajkića i drugih, ali poruka Tamari Dragičević nailazi na osudu.

 

Tanjug/Zoran Žestić
 

Kažu, Srbija je podeljena, pa zar ovo nije primer da je upravo vi delite i to na onu u kojoj neke smeju da napadaju i vi nećete reč reći i na one koje ne sme niko ni popreko da pogleda.

Vrlo se često, sa političkog protesta koji je pod parolom "Protiv nasilja" upravo čuju parole "proterati, ubiti, obesiti, lomiti ruke i noge, goniti po ulicama.." i one su usmerene isključivo na članove SNS-a.  Da li je lekar manje dobar lekar ako je član Srpske napredne stranke u odnosu na lekara koji je pristalica opozicije? Ili pilot, profesor, naučni radnik, glumac?!

Da li su pretnje i fizičko nasilje nad tim ljudima nevažne ljudima koji protestvuju protiv nasilja, ili čak dozvoljene i poželjne?

Nasilje je nasilje.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike