Sastanak ministra Vučevića sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD: Srbija nastavlja sa balansiranom politikom odbrane

07.06.2023

12:03

0

Ministar Vučević rekao je da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane

Sastanak ministra Vučevića sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD: Srbija nastavlja sa balansiranom politikom odbrane
Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Danijelom Hokansonom.

Tom prilikom ministar Vučević je istakao da bilateralni odnosi dve zemlje imaju uzlazni trend, da su obe strane iskazale nameru da nastave i prodube saradnju u oblasti odbrane, kao i da visoko vrednujemo dosadašnju saradnju u oblasti zajedničke obuke i donacije američke strane za sistem odbrane Republike Srbije.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

 

On je ukazao na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama. 

Ministar Vučević rekao je da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Tokom sastanka ministar odbrane istakao je da Srbija ceni podršku SAD procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je otvorena za nastavak dijaloga i nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije. 

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Po pitanju bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, ministar Vučević istakao je da  Srbija jedino vidi KFOR kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa UN Rezolucijom 1244. Ministar odbrane naglasio je da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu. 

Šef Biroa Nacionalne garde SAD general Danijel Hokanson istakao je zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneo očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike