Oglasio se Vučić posle sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje ZSO!

06.06.2023

18:50

0

Sastanku su prisustvovali i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre, kao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil

Oglasio se Vučić posle sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje ZSO!
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji se danas u Beogradu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, poručio je da želi da veruje da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije.

- Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom - napisao je Vučić u objavi na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Podsetio je da je Srbija od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona.

On je objavio i fotografije susreta sa dvojicom zvaničnika u vili "Mir".

Sastanku su prisustvovali i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre, kao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Prethodno su Lajčak i Eskobar posetili Prištinu gde su sinoć o situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je nakon razgovora sa Kurtijem izjavio da su Prištini izneta tri zahteva - deeskalacija situacije na severu Kosmeta, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

On je naveo da sa Kurtijem nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu Kosova i Metohije.

Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike