Euleks: Ostajemo na oprezu, pažljivo pratimo razvoj situacije na severu KiM

28.05.2023

07:20

0

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba

Euleks: Ostajemo na oprezu, pažljivo pratimo razvoj situacije na severu KiM
Copyright AP Photo/Dejan Simičević

 Euleks ostaje u pripravnosti i pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu iz sedišta Misije Evropske unije za vladavinu prava na KiM.

"Što se tiče vašeg pitanja o planiranim koracima Euleksa, imajte na umu da Euleks ostaje na oprezu i da pažljivo prati sve razvoje koje se tiču bezbednosti na Kosovu, kao i bezbednosti svih opština. Pripadnici Euleksove policijske jednice, zatim Rezervne policijske jedinice, kao i naših visokih policijskih savetnika i ostalog osoblja nadgledaju razvoj situacije na severu Kosova, u koordinaciji sa kosovskom policijom i Kforom", naveli su iz Euleksa u pisanom odgovoru Tanjugu na pitanje koje korake Euleks planira da preduzme posle najnovijih dešavanja na severu KiM.

Iz Euleksa su dodali da je njihov stav u skladu s onim što je u petak poručeno iz sedišta Evropske unije. Portparol EU Peter Stano je u petak izjavio da Brisel najoštrije osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike