Kurti za nasilni upad u srpske opštine nije dobio saglasnost Kvinte, ambasador SAD poručuje - odmah prekinuti nasilje

26.05.2023

16:40

1

U Zvečan su ušla i vozila specijalnih jedinca za razbijanje demonstracija. Pristižu i pripadnici KFOR-a, čiji helikopteri nadleću sever Kosova

Kurti za nasilni upad u srpske opštine nije dobio saglasnost Kvinte, ambasador SAD poručuje - odmah prekinuti nasilje
Džefri Hovenijer - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države osudile su današnju akciju vlasti takozvane države Kosovo i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

 

 

Kako piše Albanijan post, Vlada tzv. Kosova je nekoliko sati ranije o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku obavestila i zemlje Kvinte, ali za ovu akciju nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Priština je, uprkos tome, odlučila da nastave sa planom.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, izjavio je pre nekoliko dana, pre nego što su gradonačelnici položili zakletvu, da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade.

Hovenijer je, posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu KiM, prenela je "Koha ditore".

Pripadnici Kosovske policije okružili su i upali danas pre podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

U Zvečan su ušla i vozila specijalnih jedinca za razbijanje demonstracija. Pristižu i pripadnici KFOR-a, čiji helikopteri nadleću sever Kosova.

Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine su oklopna vozila i specijalne jedinice policije. Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike