Susret protekao u suzama i potresnoj tišini: Vučić u Duboni i Malom Orašju sa porodicama žrtava masakra

23.05.2023

10:39

0

Vučić je u Duboni posetio domaćinstva porodica Panić i Todorović, a u Orašju je razgovarao sa porodicama Stevanović, Milić, Milovanović i Mitrović

Susret protekao u suzama i potresnoj tišini: Vučić u Duboni i Malom Orašju sa porodicama žrtava masakra
Copyright Privatna arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od ranih jutarnjih sati je u selima Dubona i Malo Orašje, gde razgovara sa porodicama nastradalih mladića, devojaka i dece u masakru koji je počinio Uroš Blažić.

Vučić je u Duboni posetio domaćinstva porodica Panić i Todorović, a u Orašju je razgovarao sa porodicama Stevanović, Milić, Milovanović i Mitrović.

Predsednik Vučić je uz izraze saučešća rekao da veruje da će pravosudni sistem i institucije Srbije imati snage da na adekvatan način kazne ubicu i njegove pomagače, te da je jedina prava kazna ona koja je najteža.

Privatna arhiva
 

 

Kako "Blic" saznaje od meštana, najpotresnija scena je bila u Domu kulture u Malom Orašju, gde je susret Vučića i petnaestak članova porodica žrtava protekao u suzama svih prisutnih i na momente u potresnoj tišini.

Vučić je dodao da će dati sve od sebe da se institut smrtne kazne vrati u pravni poredak Srbije.

Podsetimo, porodica Panić ostala je bez dvoje dece, sina koji je bio policajac i ćerke.

Najmlađa žrtva ovog masovnog ubistva imala je 15 godina, a najstarija 25 godina.

Masovno ubistvo u Mladenovcu i Smederevu dogodilo se četvrtog maja, kada je U.B. (21), ubio osmoro ljudi, a 14 ranio iz automatskog oružja u selima Duboni i Malom Orašju u blizini Mladenovca, oko 60 kilometara od Beograda.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u vikendici koju je koristio pronađen je čitav arsenal oružja, a policija je uhapsila odbeglog 21-godišnjeg ubicu u blizini Kragujevca, kod rodbine kod koje se krio.

Foto MUP
 

 

Odmah posle ovog masovnog ubistva i ubistva dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trećeg maja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će  biti donete mere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posedovanje oružja. Naveo je i da će potpuno razoružati Srbiju.

Vlada Srbije je petog maja usvojila mere koje podrazumevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.

Izmenama Zakona biće predviđene i obavezne provere lica kojima je dozvolјeno posedovanje oružja (uklјučujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavlјanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

Posle javnog poziva MUP-a da svi građani koji nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave u roku od mesec dana predaju oružje bez posledica, od osmog maja do danas prikupljeno je više od 33 hiljade komada oružja. 

Osim ovih, predloženo je i smanjenje krivično-pravne odgovornosti počinioca krivičnog dela sa 14 na 12 godina starosti, a naloženo je i zapošljavanje još 1.200 policajaca, zaduženih za pružanje bezbednosti u svim školama u Srbiji.

Formirana je i počela sa radom i Radna grupa Vlade Srbije za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, kao i Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, kao i radna grupa za bezbednost dece na internetu.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike