Porušena kuća povratnika Milorada Đokovića u Vitomirici, uprkos odluci suda da mu se vrati

22.05.2023

23:02

0

Iako je doneta pravosnažna sudska odluka, kuća nikada nikada nije ponovo upisana na Đokovićevo ime, a on je prošlog leta uhapšen

Porušena kuća povratnika Milorada Đokovića u Vitomirici, uprkos odluci suda da mu se vrati
kuća Milorada Šokovića koja je sada srušena - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Kuća povratnika Milorada Đokovića, koju je pravosnažno uspeo da povrati na sudu, srušena je pre nekoliko dana. Iako je doneta pravosnažna sudska odluka, kuća nikada nikada nije ponovo upisana na Đokovićevo ime, a on je prošlog leta uhapšen i optužen za navodne ratne zločine, preneo je Radio Goraždevac.

Novinari Radio Goraždevca, na licu mesta nisu zatekli kuću već svežu zemlju i pripremu za prostor na kojem će, navode, verovatno biti izgrađen lokalni put. Ispred samog placa napravljeno je i uređeno novo autobusko stajalište.

Vasilije Arsić, advokat Milorada Đokovića, kaže da je kuća oduzeta Đokoviću mimo svih zakonskih prava i mimo odluke vrhovnog suda.

"U slučaju kuće postoji spor pred sudom, opština je oduzela imovinu Đokoviću mimo svih zakonskih procesa, ne poštojući ni odluke suda, ni odluke svojih organa zbog toga što je, pretpostavljam, on druge nacionalnosti. Ovo što radi opština je sramno. Jedini povratnik koji se vratio u Vitomiricu i da mu ovako uništavaju imovinu koju je stekao na zakonit način. To je tragično“, kazao je Arsić.

Dodaje da je Đoković još u pritvorskoj jedinici u Podujevu, da mu je pet puta produžavan pritvor, kao i da nastavlja sa borbom da dokaže nevinost ovog povratnika.

printscreen/youtube/radio gorazdevac
 

"Milorad Đoković je trenutno u pritvorskoj jedinici u Podujevu. Njemu je određena mera pritvora do 26. maja. Ovo je već peto produžavanje pritvora. Mi smo upotrebili sva sredstva da dokažemo nevinost Đokovića, međutim specijalno tužilaštvo i dalje insistira na tome da Đoković bude u pritvoru. Njega može da poseti rodbina, bliži rođaci i ja, kao branilac. U kontaktu sam sa njegovim bratom i videli smo se skoro u Beogradu. Njemu su takođe pretili ako dođe na Kosovo i plaši se da i on ne bude uhapšen, zbog navodnih priča da je umešan u neke situacije tokom ratnih dejstava 1999. godine“, kazao je Arsić.

Milorad Đoković vratio se u Vitomiricu kod Peći pre 15 godina. Poslednjih više od 10 godina vodio je sudske postupke u kojima je zahtevao da mu se vrati oduzeta zemlja.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda, doneta je odluka da mu se kuća i plac koja je bila predmet spora vrati i upiše kao vlasništvo. Odluku suda, opština Peć do danas nije sprovela, već je kuća u izgradnji, koja se nalazi pored puta, srušena pre nekoliko dana.

Milorad Đoković uhapšen je 27. juna prošle godine dok se iz Goraždevca vraćao u Vitomiricu.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo je nakon hapšenja Đokovića saopštilo da se on sumnjiči da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u vezi s akcijom od 7. maja 1999. godine „kada je u regionu Peći ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike