Istoričar Vasin: Dolaskom Vučevića za gradonačelnika počinje suštinska obnova duha Srpske Vojvodine

22.05.2023

09:21

0

Srpska Atina bila je sinonim za političko i intelektualno okupljanje Srba sa obe strane Save i Dunava

Istoričar Vasin: Dolaskom Vučevića za gradonačelnika počinje suštinska obnova duha Srpske Vojvodine
Ministar odbrane Miloš Vučević - Copyright printscreen/instagram

Majska skupština u Sremskim Karlovcima jedan je od najvažnijih događaja u novovekovnoj istoriji Srba. Tih dana (13-15 maja 1848), Srbi koji su živeli u Habzburškoj monarhiji proglasili su Srpsku Vojvodinu. Mitropolit Josif Rajačić od strane naroda je proglašen za patrijarha, a Stevan Šupljikac za Srpskog vojvodu. Odluke Majske skupštine bile su dalekosežne. Srpska Vojvodina kao zavetna misao prečanskih Srba postala je ključni faktor i Prisajedinjenja novembra 1918, navodi u svom autorskom tekstu prof. dr Goran Vasin.

Reči pesnika: Srpska Vojvodina je živela u duši Srbadije…

Srpska Vojvodina, čija misao postoji mnogo pre 1848, bila je ideja kojoj su stremile generacije i svetovnih i duhovnih predstavnika Srba u državi Habzburgovaca. Ona se temeljila na postulatima slobode političkog okupljanja, političke ravnopravnosti, slobode govora i štampe, a takvu politiku baštiniće na prvom mestu Svetozar Miletić i njegovi liberali. Srpska Vojvodina je živela kroz politiku prečanskih Srba i mnogo posle njenog ukidanja od strane Beča i Pešte. Kako je pisao veliki pesnik, vremenima komplikovanim po rešavanje srpskog pitanja, Srpska Vojvodina je živela u duši Srbadije…

Srpska Atina – sinonim za političko i intelektualno okupljanje Srba

24sedam/Goran Sivački
 

 

Iscrpljujući rat za njenu odbranu 1848-1849, ostavio je velike posledice.  Srpski deo Novog Sada bio sravnjen sa zemljom bombardovanjem 12. juna 1849, sa Petrovaradinske tvrđave od strane mađarskog garnizona. Ipak, posle obnove Srpska Atina zasijala je još većim sjajem upravo na idejama Miletića i Omladine, kao i osnivanjem Srpskog narodnog pozorišta, te premeštanjem središta Matice srpske i celokupnim nasleđem Srpske Vojvodine. Srpska Atina bila je sinonim za političko i intelektualno okupljanje Srba sa obe strane Save i Dunava.

Sistematski potisnuta sećanja na Srpsku Vojvodinu posle Drugog svetskog rata

Posle Drugog svetskog rata na Srpsku Vojvodinu, tendenciozno i zlonamerno se zaboravljalo. Sećanja su sistematski potisnuta. Zaboravljalo se da su ideje Miletića i Srpske Vojvodine bile sinonim za građansku slobodu i jednakost, koja se skrajnula u ime partijske politike KPJ. Ideja autonomije tumačena od KPJ vlastodržaca bila je suprotna idejama nastalim na baštini Majske skupštine 1848. i Prisajedinjenja 1918.

Miloš Vučević vaskrsnuo ideju o ovom regionu zarad zajedničkog boljitka

Dolaskom Miloša Vučevića za gradonačelnika počinje suštinska obnova ideja i duha Srpske Vojvodine i Miletićeve Srpske Atine u današnjem vremenu. Čuvati i poštovati svoje, a uvažavati tuđe uz političku ravnopravnost i ideju zajedničkog boljitka, svih koji žive na prostoru koji se na idejama Srpske Vojvodine prisajedinio Kraljevini Srbiji novembra 1918…

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NS uživo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike