Suđenje Momčilu Perišiču zbog špijunaže odloženo

21.12.2020

10:57 >> 11:05

0

Suđenje koje je bilo zakazano i za sutra, otkazano za 19. i 20. januar sledeće godine

Suđenje Momčilu Perišiču zbog špijunaže odloženo
Copyright Foto:ICTY

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu, koje se inače odvija bez prisustva javnosti, nije održano danas u Višem sudu u Beogradu.

Suđenje koje je bilo zakazano i za sutra, otkazano za 19. i 20. januar sledeće godine, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.

Ovo suđenje se odvija bez prisustva javnosti, koju je sud isključio na početku pretresa, na zahtev tužilaštva, a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost, a presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Pročitajte još

Postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za “odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike