Milatović položio zakletvu, predsednik Srbije u prvom redu: Želim Crnoj Gori sve najbolje u budućnosti (FOTO)

20.05.2023

13:39

0

Jakov Milatović položio danas zakletvu i novi je predsednik Crne Gore

Milatović položio zakletvu, predsednik Srbije u prvom redu: Želim Crnoj Gori sve najbolje u budućnosti (FOTO)
Čestitke predsednika Vučića Milatoviću i pozdrav sa prvom damom - Copyright Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas prisustvovao stupanju na dužnost novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića. Za vreme inauguracije u Skupštini Crne Gore, predsednik Srbije sedeo je u prvom redu pored srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović.

 

 

Vučić je oko 10.30 sleteo na Aerodrom Podgorica. On je izjavio da je dolaskom u Podgoricu na polaganje zakletve novog predsednika Jakova Milatovića želeo da ukaže poštovanje narodu i građanima Crne Gore.

- Želeli smo kao Republika Srbija da ukažemo poštovanje narodu i građanima Crne Gore i prisutvovao sam polaganju zakletve i inauguralnom govoru. Želim Crnoj Gori sve najbolje u budućnosti, narodu i građanima takođe. U Srbiji će uvek imati iskrenog prijatelja i partnera i to je sve-  rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje o utiscima susreta sa Milatovićem rekao je da je već više puta razgovarao sa njim.

- Razgovarao sam i jutros i već više puta telefonom sa novim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem - rekao je Vučić.

Milatović zvanično je danas stupio na dužnost šefa države nakon što je u Skupštini Crne Gore položio zakletvu i održao inauguracioni govor.

Vučić je prethodno na Instagramu objavio fotografiju na kojoj je sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem sa kojima se prethodno sastao.

- Na kratkom doručku u Zeti, sa starim prijateljima Andrijom i Milanom - napisao je predsednik Srbije.

Nakon inauguracije, uslediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz parlamenta.

Inauguraciji Milatovića prisustvuje oko 200 gostiju, među kojima i odlazeći predsednik Milo Đukanović, a Milatović je ranije rekao da će na svečanost doći i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.

Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima.

Milatović je treći predsednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. Pre njega je to bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsedničkoj poziciji 2008. godine zamenio Milo Đukanović.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike