U danu kada se nastavlja dijalog, Priština krši prava Srba: Trajkoviću ponovo produžen pritvor, porodici onemogućeno da mu dostavi lekove

15.05.2023

13:16

0

Njemu se na teret stavlja da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

U danu kada se nastavlja dijalog, Priština krši prava Srba: Trajkoviću ponovo produžen pritvor, porodici onemogućeno da mu dostavi lekove
Slađan Trajković - Copyright Privatna arhiva

Osnovni sud u Prištini produžio je na još dva meseca meru sudskog pritvora Slađanu Trajkoviću iz Severne Mitrovice, kome se na teret stavlja da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Branilac Trajkovića, advokat Dejan Vasić rekao je za Kosovo onlajn da on i dalje kao njegov branilac nije uključen u radnje koje preduzima tužilaštvo iako se nekoliko puta žalio na takav odnos tužilaštva.

Printscreen/Kosovonline
advokat Dejan Vasić

 

"Šesti je mesec od kada je Slađan pritvoren, a da ja kao njegov branilac nisam pozivan da učestvujem u istražnim radnjama. Tužiteljka saslušava svedoke bez da mog branjenika niti mene poziva da tim radnjama prisustvujemo. Ovime se grubo i teško krše odredbe zakona i jednostrano ukida pravo na odbranu”, izjavio je Vasić.

Vasić ističe da se mnogo puta do sada žalio sudu, ali da odgovora nije bilo, zbog svega toga on najavljuje žalbu Ustavnom sudu.

“Na ovaj problem i mnoge druge nezakonitosti ukazivali smo Osnovnom, Apelacionom i Vrhovnom sudu, bez da se iko jednom udostojio da na ove navode odgovori. Rešenja koja sudovi donose imaju jedna te ista obrazloženja, do te mere da sam kao branilac onemogućen da na bilo koji način ostvarim najelementarnija prava na odbranu. U tom smislu već sutra ću se obratiti Ustavnom sudu Kosova sa žalbom na ove povrede zakona, takođe zatražiću izuzeće postupajuće tužiteljke”, istakao je Vasić.

Slađanova supruga Suzana u izjavi za Kosovo onlajn kaže da je porodica očajna i da su oni kao i njegovi prijatelji i advokat Vasić učinili sve i kucali na sva vrata da bi neko čuo istinu.

“Nema ni istine ni pravde, šta drugo da kažem. Čovek kome je zdravlje ugroženo leži u zatvoru bez ijednog dokaza bez svedoka bez ikakve informacije od suda. Molili smo sve ambasadore Kvinte, kosovske vlasti, sud, Kurtija da se pozabave slučajem moga supruga. Svi su ostali nemi. Kada je Miroslav Lajčak boravio u Severnoj Mitrovici kratko sam se videla sa njim prenela mu u kakvom je stanju Slađan i da 24 dana nije dobio prepisane lekove. Rekao mi je da će razgovarati i da će pokušati da mu obezbedi lekove, sada u sredu idem u posetu i ponovo ću odneti lekove. Nadam se da će mu ih dati”, rekla je Suzana.

Kosovo onlajn printscreen
Suzana Trajković

 

Ona kaže da neće odustati od borbe.

“Boriću se zajedno sa advokatom i prijateljima da pravda bude zadovoljena, da se Slađanu omogući lečenje, da bude prebačen u zdravstveni centar kod lekara koji su uspešno vodili brigu o njegovom zdravlju. Ja znam da je on nevin i da će to dokazati, ali ne razumem zašto neko hoće da naškodi njegovom zdravlju”, kaže Suzana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike