Dobrica Veselinović bi da zabrani Svetog Savu: Smeta mu srednjovekovna srpska istorija, manastiri i sveci, traži svemir!? (VIDEO)

12.05.2023

17:19

0

Očigledno da Veselinović smatra da je podoban da spočitava javnosti šta srpska deca treba da uče u školama

Dobrica Veselinović bi da zabrani Svetog Savu: Smeta mu srednjovekovna srpska istorija, manastiri i sveci, traži svemir!? (VIDEO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović/Wikimedia

Dobrica Veselinović iz opozicionog pokreta zelene levice Ne davimo Beograd, nekoliko dana posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i masovnog ubistva kod Mladenovca, blago rečeno, šokirao je javnost.

Preispitujući to kakvi smo kao društvo, istakao je da mu je "tužna slika" što na zidovima škole stoje panoi i radovi dece koji se tiču srpske istorije, junaka i tradicije.

Umesto toga, žali što nema više "svemira, prirode i istraživanja nepoznatog"!?

Očigledno da Veselinović smatra da je podoban da spočitava javnosti šta srpska deca treba da uče u školama, a to sigurno nije jedinstvenost srpskog naroda i onoga što on predstavlja vekovima unazad. Naravno, nimalo mu ne smeta to što se širom zapadne Evrope izčava istorija i tradicija njihovih zemalja...

Napad na Svetog Savu

Govoreći o svecima koji su izloženi u školama, Veselinović je sasvim sigurno mislio na školsku slavu Svetog Savu. 

Napad na Svetog Savu i svetosavlje nije nimalo slučajan. Naime, svi srpski neprijatelji kroz vekove su udarali baš na svetosavlje, jer to predstavlja srž identiteta srpskog naroda. Od osmanlija koji su spalili mošti Svetog Save, do ustaša koji su zabranili naziv Srpska pravoslavna crkva i proslavljanje ovog sveca u školama – sve su to bili pokušaji da se uništi svetosavlje kao temelj srpskog pravoslavlja, ali i srpskog identiteta kao takvog.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Zato ne čudi što Dobrici Veselinoviću smeta baš Sveti Sava i njegove ikone, jer on i njegovi sledbenici samo nastavljaju politiku koju su vodili oni koji pokušali da kult ovog svetitelja među Srbima. Srećom, plan Veselinovića i njegovih mentora sa Zapada proći će kao i svi prethodni. 

Podsetimo, opozicione stranke koje politizuju tragedije organizuju protest u Beogradu u petak popodne i žele da blokiraju Gazelu, čime će biti ugrožena bezbednost svih građana.

Najava dela opozicionih stranaka da će danas na dva sata blokirati most Gazelu, odnosno međunarodni auto-put u Beogradu, politički je potez i više liči na poziv na nasilje, a ne na protest protiv nasilja, kako je inače opisan, a Srbiji može naneti veliku materijalnu štetu, s obzirom na to da veliki broj kamiona koristi taj transportni koridor, ocenili su analitičari Darko Obradović iz Centra za strateške analize i  direktor "Eko medije" Duško Vukajlović.

- Kao čovek i kao roditelj lično bih podržao svaki skup i svaki protest protiv nasilja. Međutim, ovo što je najavljeno za danas i ono što smo videli pre neki dan liči na sve samo ne na protest protiv nasilja - rekao je Vukajlović za Tanjug komentarišući najave opozicije da će danas na dva sata blokirati most Gazelu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike