Sve zbog fotelje: Tragedije koriste za skupljanje političkih poena, pod plaštom borbe protiv nasilja pozivaju na ubistva i krvoproliće

09.05.2023

20:15

0

Poziv omladini da puškom “rešava sudbinu Srbije”, koji je upućen na "protestu protiv nasilja", došao je samo par dana posle dva masakra koja su počinila dva mlada, pomračena uma

Sve zbog fotelje: Tragedije koriste za skupljanje političkih poena, pod plaštom borbe protiv nasilja pozivaju na ubistva i krvoproliće
Ilustracija - Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Pixabay

Posle jedne od najvećih tragedija u poslednjih nekoliko decenija koje su pogodile Srbiju, deo opozicije predvođen Jovom Bakićem, Milovanom Brkićem i Srđanom Milivojevićem, video je priliku za samopromociju i prikupljanje jeftinih političkih poena.

Poslanici grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno i Demokratske stranke okupili su se juče ispred Skupštine Srbije na “protestu protiv nasilja”, koji je formalno organizovao Milivojević, poslanik sa liste Marinike Tepić koji je svojevremeno priželjkivao smrt detetu i bratu predsednika Vučića. 

Printscreen/Twitter
 

Pa iako su građanima Srbije hteli da se pokažu kao borci protiv nasilja, ubrzo je isplivalo na videlo šta zaista želi deo opozicije.

Brkić pozvao klince da “puškama reše sudbinu Srbije”

Pred kamere je prvo stao Milovan Brkić koji je poručio da bi klinci "puškama trebali da reše sudbinu Srbije".

- Desiće se to što se desiti mora. Kakva protestna šetnja? Mi treba da uđemo prema skupštini, da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu - kazao je Brkić i opsovao majku predsedniku Vučiću.

Ono što je najjezivije jeste što je poziv omladini da puškom “rešava sudbinu Srbije” došao samo par dana posle dva masakra koja su počinila dva mlada, pomračena uma.

Bakić želi da juri po ulicama političke protivnike

Nešto kasnije, pretnjama se pridružio i Jovo Bakić.

On je izjavio, komentarišući spot u kojem je prikazano nasilje opozicije, da se vlast "uneredila od straha", a onda pripretio smrću. 

Printscreen
 

- Ja bih zaista voleo da ih jurim po ulicama i mislim da će se to i desiti, makar ja ne bio tu, možda me smrt pretekne... Oni će biti jureni po ulicama. To je više nego izvesno. Kažem i danas to što sam rekao pre nekoliko godina... Uneredili su se od straha - rekao je Bakić preteći za N1.

Već godinama sprovode nasilje

Ovakav izliv mržnje mogao se i očekivati s obzirom ko je stao u prvi red protesta.

Treba se setiti blokada puteva širom Srbije kada su opozicioni aktivisti prebijali svakog ko je želeo da prođe i nastavi sa svojim svakodnevnim obavezama. Ne treba zaboraviti ni kako su Vuk Jeremić, Vladimir Gajić, Bora Novaković i Miroslav Aleksić, 25. juna 2021. godine, došli do Predsedništva u nameri da linčuju predsednika Vučića, koji je sam izašao pred njih i pozvao ih da ispune ono što su obećali. 

Treba se setiti i njihovih "mirnih" demonstracija iz juna 2020. godine ispred Skupštine, rušenje ograde ispred Predsedništva godinu ranije, napada na predsednika u skupštinskoj sali dok govori o Kosovu i Metohiji...

Sve ovo ukazuje da se radi o ljudima koji već godinama praktikuju i sprovode nasilje, ali to ne smeta da se danas protestuju “protiv nasilja” predstavljajući se kao „pacifisti“ koji bi nekome „otkidali glavu“.

Jedina želja im je fotelja

“Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zver pokaže svoj trag”, kaže srpska narodna poslovica koja najbolje opisuje jučerašnji degutantni pokušaj politizacije tragedija koje su zadesile Srbiju. Jer organizatori ipak nisu uspeli da sakriju svoju pravu nameru.

Naime, Srđan Milivojević je po završetku okupljanja pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučić da napusti tu funkciju.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

- Vučiću, odlazi! - poručio je Milivojević.

Time je deo opozicije koji je prisustvovao protestu pokazao koliko su zaista zabrinuti zbog nasilja i da im je mnogo bitnije da zasednu u fotelje, koje su im svakim izbornim ciklusom sve dalje.

Godinama pozivaju na ubistva

Podsetimo, ovo nije prvi put da samozvani borci protiv nasilja pozivaju na ubistva. Tako je pre par godina Milovan Brkić rekao da je predsednika Srbije “lako skloniti”.

- Nije Vučić nedodirljiv čovek. Ako nas je historija naučila čemu, to je da ne postoji čovek koji ne može biti ubijen u svako doba dana, u svako vreme, na svakom mestu... Vučića je lako skloniti. Pojedinačni atentat... Možete da ga stavite na nišan i da bude ubijen – rekao je Brkić pre nekoliko godina.

On je tada izneo i plan za sve one koji se ne slažu sa opozicijom i, u maniru fašističkih režima, pozvao na “punjenje stadiona”.

- Dva-tri stadiona bi morala da posluže da se nekoliko hiljada tih sumanutih ljudi izoluje i stave u situaciju da odgovaraju za svoje zločine – rekao je Brkić i dodao:

- Mislim da je Vučić svestan da će vladati sve dok ne umre, a to se vrlo brzo sprema.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike