Vučić: Predložio sam uvođenje smrtne kazne, Vlada Srbije je odbila

05.05.2023

12:48

0

Predsednica Vlade i članovi su protiv zbog toga što bismo bili jedini uz Belorusiju koji bismo imali smrtnu kaznu u Evropi i to ne možemo po nekim opet tim pametnim konvencijama - rekao je Vučić

Vučić: Predložio sam uvođenje smrtne kazne, Vlada Srbije je odbila
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je jutros predložio predsednici Vlade i članovima da se uvede smrtna kazna, ali da su oni bili protiv toga.

- Da vam kažem, ja sam jutros predložio predsednici Vlade da vratimo smrtnu kaznu, ali ona i Vlada su protiv, zbog toga što bismo bili jedini uz Belorusiju koji bismo imali smrtnu kaznu u Evropi i to ne možemo po nekim opet tim pametnim konvencijama, i ja sam nekada bio protiv smrtne kazne, gorko se kajem što sam imao takav politički stav - istakao je Vučić.

Najavio je i da će stručni timovi, sva nadležna ministarstva zajedno da rade sa svim Centrima za socijalni rad na rešavanju problema i na pružanju podrške.

- Valjda smo jednu stvar naučili da svi moramo da imamo malo više empatije, da poštujemo jedni druge, da se više ne igramo kada neko nekom preti noževima, kalašnjikovim i da jedni druge upućujemo, da govorimo i da se zajednički protiv toga izborimo. Naravno ne može bez stručne pomoći i podrške koja je potrebna i država je spremna da uloži sve što je neophodno da bi oni ljudi koji su najstručniji pedagozi, psiholozi ili psihijatrii, ali i nastavnici radili svoj posao - rekao je predsednik.

Na istoj konferenciji on je najavio niz mera da bi se sprečile ovakve tragedije u budućnosti.

Predložene mere:

- Biće primljeno 1.200 policajaca koji će gotovo uvek biti u školama (a uskoro i tokom celog dana i nastave)

- Dodatak prethodno donetim merama, posle pucnjave u školi

- MUP-u se nalaže da pripremi hitne dopune izmene zakona o municiji kojima bi se pooštrili uslovi nošenja oružja

- Šestomesečne i jednogodišnje provere lica koje imaju oružje (tu će biti osim nadležnih institucija biti uključeni i psiholozi i psihijatri)

- 15 godina za one koji neovlašćeno imaju oružje

- Hitna revizija svih do sada izdatih dozvola

- Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno, neovlašćeno držanje i promet oružja. Na primer za kalašnjikov, od dve do 12 godina. A za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna da bude najmanje pet godina.

- Nadležni će moći da izdaju zahtev za analizu na psihoaktivne supstance (i lice će imati određeni rok da taj test i uradi)

- Pooštravanje kazni za nošenje opasne predmete, noževe, peroreze, kojima mogu da se nanesu lake i teške telesne povrede učenicima

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike