CIK: Na izborima na severu KiM glasalo 1.567 od ukupno 45.095 birača

23.04.2023

21:10

0

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je na konferenciji za novinare po završetku izbora da je izlaznost bila mala, te da se izborni dan završio bez incidenata

CIK: Na izborima na severu KiM glasalo 1.567 od ukupno 45.095 birača
Copyright TANJUG/ DOPISNIK KiM

Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto.

Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4.62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1.06%).

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je na konferenciji za novinare po završetku izbora da je izlaznost bila mala, te da se izborni dan završio bez incidenata.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas su održani vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Izbori u kontejnerima, glasačke kutije prazne

Ovi izbori održani su u improvizovanim uslovima, a glasalo se u kontejnerima.

Glasačke kutije u pojedinim mestima ostale su prazne. Izbore su obezbeđivali pripadnici policije tzv. Kosova, a izborni proces protekao je bez incidenata.

Iako se radi o opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, Srbi su bojkotovali ove izbore, a od 10 kanidata za gradonačlenike samo se Slađana Panotivć kandidovala za predsednicu opštine Zvečan.

Srpska lista, koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer se uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra napustili institucije na KiM nisu ispunili, a oni su formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike