Šef španske diplomatije ne podleže pritiscima! "Španija neće prihvatiti kosovske pasoše"

22.04.2023

23:50

0

Hose Manuel Albares je, posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije u petak u Berlinu, rekao da Španija ima svoju politiku nepriznavanja Kosova

Šef španske diplomatije ne podleže pritiscima! "Španija neće prihvatiti kosovske pasoše"
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay

Šef španske diplomatije Hose Manuel Alvares potvrdio je da će Španija biti jedina država u šengenskom prostoru koja neće prihvatiti pasoše tzv. Kosova, uprkos liberalizaciji viznog režima.


Albares je, posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije u petak u Berlinu, rekao da Španija ima svoju politiku nepriznavanja Kosova, a to uključuje i nepriznavanje pasoša, prenosi ara.cat.

- Španija ima svoju politiku nepriznavanja Kosova, a to uključuje i nepriznavanje kosovskog pasoša, kao što smo dosledno činili do sada - rekao je Alvares.
Tanjug/Zoran Žestić
 

Brisel je u petak najavio da će španska vlada biti jedina u šengenskom prostoru koja neće primeniti izuzeće od viza za tzv. Kosovo, uredbu koju je ove nedelje ratifikovao Evropski parlament i koja bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2024. 

Priznavanje putnih isprava predstavlja nacionalnu nadležnost, a Španija ne priznaje kosovske putne isprave, jedina među državama Šengena, tako da će vizna liberalizacija za građane sa kosovskim pasošima važiti za sve zemlje osim te, potvrđeno je u petak Tanjugu u Evropskoj komisiji. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike