U patroli sa Kforom na administrativnoj liniji - šta povezuje italijanskog oficira i Srbiju? Pa, Siniša Mihajlović!

20.04.2023

13:11

0

Patrole su česte i do sada nisu imali nikakvih problema ili incidenata, a kako sami kažu ovde su da očuvaju mir

U patroli sa Kforom na administrativnoj liniji - šta povezuje italijanskog oficira i Srbiju? Pa, Siniša Mihajlović!
patrola Kfor duž administrativne linije - Copyright Kosovo Online

O slobodnjacima Siniše Mihajlovića i dalje se priča, pa čak i u planinama Metohije, gde je i u aprilu sneg do kolena, a susnežica vas opominje da ovde zima i dalje traje. Tako je barem kada se sretnu srpski novinar i kapetan italijanske Devete alpske regimente, koji je igrom slučaja i veliki navijač Lacija, a nedavno je raspoređen na KiM u okviru Misije Kfora.

-Bio je veliki borac i sjajan fudbaler. Voleo sam da gledam njega, kao i Dejana Stankovića koji je zaista fantastičan, objašnjava reporteru Kosovo onlajn italijanski oficir dok se zajedno s njim kreće iza Bandvagen vozila, specijalno predviđenog sa ovakvu vrstu terena i patroliranje u opštini Istok u blizini administrativne linije. 

Patrole su česte i do sada nisu imali nikakvih problema ili incidenata, a kako sami kažu ovde su da očuvaju mir. Patrolira se dužinom od 16,25 kilometara kroz planinski predeo sa prosečnom visinom od 1.500 metara, a teren je izuzetno težak.

U patrolu sa italijanskim vojnicima u okviru Kfora reporteri Kosov onlajn krenuli su u prepodnevnim časovima iz baze podno planina u opštini Istok, gde je i po standardnoj proceduri odrađen brifing.

Kosovo Online
 

 

I koliko god je bilo "teško" ući u specijalna vozila i putovati gotovo pola sata putem koji se tokom vremena sveo na stazu gde vas manje od pola metra u pogrešnom pravcu vodi duboko u provaliju, još teže je bilo kretati se kroz sneg sa italijanskim vojnicima, raspoređenim u tri različite formacije dok se kreću duž utvrđene rute. 

Kosovo Online
 

 

Kada smo konačno dobili predah, deo vojnika se rasporedio u "sigurnosni krug", dok su ostali utvrđivali dalju putanju kretanja.

U jednom trenutku vremenski uslovi ipak su dozvolili da se vojnici oprobaju na skijama dok ih pomoću sajli vuku specijalna vozila na gusenicama, jer se na taj brže prelazi težak teren tokom patroliranja.

Kosovo Online
 

 

Ostalima je vozilo ispred utapkavalo sneg, a činilo se da u ovim planinskim predelima nema nikoga osim dva srpska novinara i tri odreda italijanskih vojnika. Na nekoliko stotina metara odatle - nalazila se administrativna linija i raška oblast, sakrivena u magli i susnežici.

Nakon više od dva sata, patrola je uspešno odrađena, kao i druge predviđene aktivnosti u sklopu vežbe, a pomenute aktivnosti izvele su planinske trupe italijanske vojske, kako sami navode iz Kfora, radi održavanja bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

A sa italijanskim oficirom sledeći susret neka bude na stadionu u Rimu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike