Petković: Fon Kramonovoj bi bilo bolje da žali što još nema ZSO nego da napada Srpsku listu

20.04.2023

11:07

0

Autor: I.K.

Srbi sa severa KiM su 10 godina bili u institucijama i učestvovali na izborima, pa nije formirana ZSO

Petković: Fon Kramonovoj bi bilo bolje da žali što još nema ZSO nego da napada Srpsku listu
viola fon kramon petar petković ap21285456203986 - Copyright 24sedam/AP Photo/Hadi Mizban/Tanjug/Jadranka Ilić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da bi poslanici Evropskog parlamenta i izvestiteljki EU za Kosovo Violi fon Kramon bilo bolje da žali i protestuje zbog toga što Priština celu deceniju nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, nego da napada Srpsku listu zato što ne izlazi na izbore 23. aprila.

- Gospođi Violi fon Kramon bi bilo bolje da žali i protestuje zbog činjenice da Priština 10 godina odbija da ispuni svoje obaveze i formira Zajednicu srpskih opština koja je dogovorena u okviru dijaloga u Briselu nego što napada Srpsku listu zbog neizlaska na izbore - naveo je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako kaže, za žaljenje je to što Fon Kramon neće da vidi da je problem u Aljbinu Kurtiju koji hoće da bude faktički gradonačelnik svih opština na severu KiM sa dva odsto podrške albanskih glasova.

- Dodatno, neskrivena albanska lobistkinja umesto da kritikuje svoje prištinsko čedo zbog nepoštovanja potpisanih obaveza, ona okrivljuje zvanični Beograd bez ikakvih dokaza da stoji iza odluke Srba s KiM o bojkotu izbora - naveo je Petković i poručio da bi Fon Kramon pre nego što napadima na Beograd nastavi da zarađuje platu, trebalo da pogleda izjavu srpskog naroda od 5. novembra koji je tada jasno naveo da nema povratka u institucije dok se ne formira ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom. 

- Zato, ako joj je toliko stalo do učešća Srba na izborima na KiM, neka natera Prištinu da formira ZSO i povuče svoje ilegalne specijalne jedinice sa severa koje tamo nemaju šta da traže - naveo je Petković.

Petković dodaje da nije video da je fon Kramon juče tako glasno kritikovala Prištinu koja 10 godina odbija da sprovede svoje obaveze iz dijaloga, ili obaveze postoje samo kada je Beograd u pitanju, a Prištini se sve prašta?

- Ako je tako, neka kaže jasno i direktno, a neka nam ne vređa inteligenciju zamenom teza da su Srbi sa KiM i zvanični Beograd za nešto odgovorni. Srbi sa severa KiM su 10 godina bili u institucijama i učestvovali na izborima, pa nije formirana ZSO i to je istina kojoj gospođa fon Kramon treba da pogleda u lice - rekao je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike