Vučević se sastao sa Anikom Ben David: Srbija će nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane uz opredeljenje da zadrži neutralnost

20.04.2023

12:54

0

Ministar je ukazao da je, osim očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji

Vučević se sastao sa Anikom Ben David: Srbija će nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane  uz opredeljenje da zadrži neutralnost
Ministar Vučević i Anika Ben David - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Beogradu Anikom Ben David.

Na početku susreta, ministar Vučević poželeo je dobrodošlicu ambasadorki Ben David i izrazio nadu da će tokom švedskog predsedavanja Savetom EU jedan od prioriteta biti pronalaženje mogućnosti i načina za ubrzanje procesa evrointegracija Republike Srbije.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Republika Srbija, istakao je ministar Vučević, nastaviće da vodi balansiranu politiku odbrane, uz dugoročno strateško opredeljenje da zadrži status vojno neutralne države, radeći na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa partnerskim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Miloš Vučević je ukazao da je, osim očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, osvrnuvši se tokom razgovora i na vidljiv doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

On je, takođe, istakao opredeljenje da je unapređenje saradnje u oblasti odbrane dveju zemalja u obostranom interesu.

Ambasadorka Ben David, govoreći u kontekstu švedskog predsedavanja Savetom EU od 1. januara 2023. godine, potvrdila je da se Švedska zalaže za proširenje Evropske unije i da snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija.

Ona je istakla da je posebno angažovana na daljem razvoju saradnje Kraljevine Švedske i Republike Srbije, sa posebnim fokusom na pitanja životne sredine, ravnopravnosti polova i demokratije, a takođe se saglasila sa potrebom unapređenja saradnje u oblasti odbrane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike