Srpska lista: Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje

18.04.2023

15:05

0

Kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, na drugi dan Uskrsa na crkvu u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava

Srpska lista: Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje
Goran Rakić - Copyright Printscreen/Pink

Srpska lista danas je, povodom bacanja eksplozivne naprave na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pozvala Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje.

"Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega Kfor i Euleks, da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, na drugi dan Uskrsa na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava, koja pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je reagovao nije u potpunosti uništila ovu svetinju.

"U 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava, uništavaju se verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija. Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou", ističe se u saopštenju.

Srpska lista podseća da su crkva Svetog Pantelejmona i druge srpske svetinje u carskom gradu Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u Martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike