Institut iz Ljubljane tvrdi: Nema uslova za lokalne izbore na severu KiM, ko god bude izabran neće imati legitimitet

18.04.2023

10:28

0

Analitičari IFIMES-a smatraju da nema normalnih uslova za održavanje vanrednih lokalnih izbora 23.aprila

Institut iz Ljubljane tvrdi: Nema uslova za lokalne izbore na severu KiM, ko god bude izabran neće imati legitimitet
Izbori na KiM, ilustracija - Copyright Profimedia

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je da je upitno da li postoje bezbednosni uslovi za održavanje lokalnih izbora na severu KiM, koje bojkotuje Srpska lista, a da je ključno pitanje šta će se dešavati posle njih, jer, navodi se, ko god da bude izabran neće imati legitimitet.

Analitičari IFIMES-a smatraju da nema normalnih uslova za održavanje vanrednih lokalnih izbora 23.aprila, u četiri opštine na severu Pokrajine sa većinskim srpskim stanovništvom, (Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan) i da se mogu očekivati tenzije slične onima od prošle godine.

IFIMES u opširnoj analizi "Kosovo 2023: Trajno kidanje veza srpske zajednice sa vlastima u Prištini?" navodi da situacija nakon ovakvih lokalnih izbora može da se dodatno usložnjava i da međunarodna zajednica sa njihovim odobravanjem dodatno produbljuje krizu i može da doprinese trajnom kidanju veza između srpske zajednice i prištinskih vlasti

Zbog toga analitičari smatraju, da je potrebno uvesti moratorijum na prisutnost specijalnih policijskih jedinica na severu KiM, ili kao kompromisno rešenje obezbediti 24-satnu zajedničku prisutnost pripadnika EULEX-a sa kosovskim specijalnim policijskim jedinicama na uspostavljenom kontrolnom punktu nakon prelaza Jarinje i na punktu kod Bistričkog mosta na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić

Takođe su mišljenja da treba uvesti moratorijum na jednostrane poteze i akcije i vanredne izbore odložiti sve dok se ne steknu uslovi za njihovo održavanje, odnosno dok se ne postigne politički dogovor u okviru francusko-nemačkog plana i dijaloga između Beograda i Prištine, koji se odvija posredstvom EU. 

Prema podacima prištinskog CIK-a Leposavić i Zvečan, dve od četiri opštine na severu KiM, imaće kandidate za gradonačelnike, koji dolaze iz srpskih partija koje pripadaju prištinskom provladinom bloku.

Kandidati za opštine Severna Mitrovica i Zubin potok isključivo dolaze iz albanskih političkih partija. Pokret Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija i Demokratska partija Kosova Memlija Krasnićija imaju svoje kandidate za gradonačelnike u sve četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Od ukupno 11 kandidata iz četiri politička subjekta, samo dvoje su iz redova srpske zajednice, navodi IFIMES.

To će dovesti do situacije, da u opštinama, u kojima Srbi čine više od 96 odsto lokalnog stanovništva, na čelu opština budu etnički Albanci uz zanemarivu izlaznost na izborima, koja će se kretati oko statističke greške, što je mogući slučaj i sa Severnom Mitrovicom, koja  je neformalni centar političkog okupljanja Srba na KiM, navodi se u analizi IFIMES-a.

U analizi se podseća da se vanredni izbori održavaju nakon što su gradonačelnici i opštinski odbornici iz najveće partije Srba na KiM, Srpske liste, napustili institucije u četiri opštine na severu, u znak protesta zbog odluke vlade u Prištini o obaveznoj preregistraciji vozila sa KM na RKS tablice.

Oni su odbili učešće na izborima zbog toga što nije ispunjeno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) prema Briselskom sporazumu iz 2013.godine i povlačenje specijalaca kosovske policije sa severa KiM odnosno iz srpskih sredina, koje tamo unose nemir i strah navodi IFIMES.

Srpska lista, koja je formirana 2013.godine i koja se povukla iz vlasti u četiri opštine na severu KiM (Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan) i iz svih institucija početkom novembra 2022.godine, na gotovo svim izborima na KiM osvajala je preko 90 odsto glasova birača iz redova srpske zajednice.

Pregovori između Beograda i Prištine u proteklom periodu, koji su rezultirali usmenim dogovorom iz Ohrida, nisu rešili pitanje povratka srpskih predstavnika u  institucije, a pitanje održavanja vanrednih lokalnih izbora za četiri opštine na severu KiM zvanično nije ni bilo na dnevnom redu, navodi IFIMES.

Izbori je trebalo da se  održe 18.decembra 2022., ali zbog nepovoljne bezbednosne situacije su na kraju odloženi za 23. april 2023, dok zvanična izborna kampanja traje od 4.-21. aprila 2023.godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike