Srbija se pridržava svoje politike vojne neutralnosti: Dačić potvrdio da nije izvezeno oružje nijednoj od strana sukoba u Ukrajini

12.04.2023

16:43

0

Dačić je potvrdio da Srbija sprovodi Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine

Srbija se pridržava svoje politike vojne neutralnosti: Dačić potvrdio da nije izvezeno oružje nijednoj od strana sukoba u Ukrajini
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, demantovao je danas navode o navodnom izvozu naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu, koje je objavila britanska agencija “Rojters”, a preneli pojedini domaći mediji.

"Ministar Dačić je izjavio da Republika Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Dačić je naglasio da se Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine.

Šef srpske diplomatije, navodi se u saopštenju, još jednom je podvukao da, "od početka ruske invazije na Ukrajinu, iz Srbije nije izvezeno oružje nijednoj od strana u sukobu".

Dačić je "ukazao da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Republike Srbije izdaju isključivo kupcima sa Sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može reeksportovati NVO bez saglasnosti nadležnih institucija Republike Srbije", kaže se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike