Konstantno izloženi provokacijama Prištine: Brnabić prenela šefici UNMIK-a zabrinutost za bezbednost Srba na KiM

10.04.2023

14:03

0

Brnabić je razgovarala u Beogradu sa Zijade o Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK

Konstantno izloženi provokacijama Prištine: Brnabić prenela šefici UNMIK-a zabrinutost za bezbednost Srba na KiM
Ana Brnabić i Karolin Zijade - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je danas, u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade, da je veoma zabrinuta za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, koji su konstantno izloženi provokacijama Prištine. 

Brnabić je ukazala da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
sastanak premijerke Brnabić sa šeficom UNMIK-a

 

Zijade je poručila da je cilj da se očuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i posebno pohvalila inicijativu „Otvoreni Balkan“, kao mogućnost boljeg ekonomskog povezivanja regiona.  

Brnabić je razgovarala u Beogradu sa Zijade o Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti predstavljen na sednici SB UN 27. aprila, o situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju Srba i nealbanskog stanovništva, kao i o neophodnnosti implementacije Briselskog sporazuma.

Kad je reč o Briselskom sporazumu, predsednica Vlade Srbije podsetila je da taj dokument nije implementiran od strane Prištine čitavih 10 godina. Ona je istakla da je neophodna puna primena Briselskog sporazuma i uspostaljanje Zajednice srpski opština, što će omogućiti Srbima da se osećaju sigurnije. 

Brnabić je, govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, naglasila da je taj format odlična prilika da se čitav region poveže, kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, kao i brži protok ljudi i robe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike