Zbog istine u zatvoru! Direktor Arena Channels group kompanije: Zašto ćute novinarska udruženja na dvostruke aršine u slučaju Vučićević?

04.04.2023

20:14

0

Smatrao sam da je verbalni delikt davno eliminisan iz našeg pravosudnog sistema, međutim odlazak Vučićevića u zatvor me je demantovao - rekao je on

Zbog istine u zatvoru! Direktor Arena Channels group kompanije: Zašto ćute novinarska udruženja na dvostruke aršine u slučaju Vučićević?
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Po tužbi jednog novinara drugi novinar, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević je zbog dva tvita na društvenoj mreži po pravosnažnoj sudskoj presudi otišao na izdržavanje zatvorske kazne koju će u trajanju od 6 meseci izdržavati u okružnom zatvoru u Beogradu.

Tim povodom oglasio se generalni direktor Arena Channels group kompanije koja emituje 50 kanala u zemlji i regionu Nebojša Žugić koji je pružio punu podršku glavnom i odgovornom uredniku Draganu J. Vučićeviću ističući da je na ovaj način u pravni sistem Srbije odlukom suda na mala vrata uveden verbalni delikt iako isti nije inkriminisan pozitivnim krivičnim zakonodavstvom.

M.M./ATAImages
 

- Ćutanje novinarskih udruženja je neobjašnjivo. Što bi stari Rimljani rekli: "O tempora, o mores“ (čudnih li vremena, čudnih li običaja). Smatrao sam da je verbalni delikt davno eliminisan iz našeg pravosudnog sistema, međutim odlazak Vučićevića u zatvor me je demantovao. Tu prestaje svaka priča o zavisnim i nezavisnim medijima i potpuno je jasno da to predstavlja običnu floskulu, a sam taj izmišljeni termin je očigledno konstruisan za dnevno - političke svrhe - naglasio je Žugić dodajući da je sve ovo itekako zabrinjavajući jer je krivično delo klevete "dekriminalizovano” i isto nije predviđeno kao posebno delo krivičnim zakonom.

- Toliko o autokratiji u Srbiji i o uticaju na pravosuđe. Imamo situaciju da Vučićević leži u zatvoru po osudi po privatnoj tužbi od drugog kolege što je nezabeležen slučaj čak i u autokratskim državama u svetu. S toga dajem punu podršku glavnom i odgovornom uredniku Informera u njegovoj borbi za sebe kao i za druge novinare, a pre svega za dostojanstvo novinarske profesije, ali ga istovremeno i molim da prekine štrajk glađu kako ne bi ugrozio svoje zdravlje - rekao je prvi čovek Arena Channels group.

Nebojša Žugić je podvukao da je ovo upravo dokaz da postoje dvostruki aršini za istovetne slučajeve.

- Novinari koji sami za sebe kažu da rade u “slobodnim medijima” za najveće uvrede najviših funkcionera države i njihovih porodica nikada nisu došli pod udar zakona. S druge strane imamo situaciju da urednik Informera zbog dva tvita na društvenim mrežama u vezi sporne i najblaže rečeno sumnjive donacije tim istim medijima od strane izvesnog kontroverznog biznismena albanskog porekla od juče izdržava kaznu zatvora - ističe on.

Generalni direktor Arena Channels group još jednom je apelovao na Vučićevića da obustavi štrajk glađu, a na sve institucije države da po hitnom postupku stopiraju dalje izvršenje ove nečuvene sudske odluke koja ne može i ne sme opstati u pravnom sistemu Srbije, jer je prema njegovim rečima protivna logici, novinarskim aršinima i slobodi informisanja.
Podsetimo, glavni urednik Informera, Dragan J. Vučićević, nalazi se na odsluženju šestomesečne zatvorske kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu, zbog krivičnog dela uvrede.

Redakcija Informera pokrenula je onlajn peticiju sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se više nikad u Srbiji ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike