Prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine OVK, u Hagu šef obaveštajaca

24.09.2020

11:38 >> 13:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine OVK, u Hagu šef obaveštajaca
Copyright Profimedia

Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je jednog od osnivača Oslobodilačke vojske tzv. Kosova (OVK) Saliha Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća tzv. Kosova (poznatih i kao Sud za zločine OVK).

– U ovom trenutku se vrši prebacivanje Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih veća tzv. Kosova u Hagu gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak – navodi se u saopštenju suda koje je objavljeno na njegovom sajtu.

Mustafa je u novembru prošle godine saslušavan kod tužioca Specijalizovanih veća kao osumnjičeni za ratne zločine. Hapšenje Mustafe znači da je potvrđena prva optužnica Specijalnog suda napisana početkom ove godine.

Na drugoj napisanoj optužnici su Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekolicina pripadnika bivše OVK. Optužnica protiv njih je na potvrđivanju kod sudije za prethodni postupak.

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema zakonodavstvu samoproglašenog Kosova ima policija tzv. Kosova, napominje se u saopštenju.

Pored toga, pomenuti Zakon predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih veća, sprovodi u pritvor lice protiv koga je optužnica potvrđena.

Nove informacije o ovom predmetu će biti dostavljene u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike