Kome smeta sloboda govora!? Najmanje tolerantni su oni kojima su “puna usta” tolerancije

28.03.2023

21:00

0

Ukoliko je glavni urednik Informera dokazao da su njegove tvrdnje tačne, onda ne postoji drugo objašnjenje presude nego da se radi o napadu na slobodu govora

Kome smeta sloboda govora!? Najmanje tolerantni su oni kojima su “puna usta” tolerancije
Copyright YouTube/Novo jutro

Skandalozne presude glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću, kojima je on osuđen na godinu dana zatvora zbog “uvredljivih tvitova” o Jugoslavu Ćosiću i Žaklini Tatalović, ne mogu da budu ništa drugo nego presude slobodi govora.

Kako je Vučićević objasnio, u jednoj presudi piše da je kriv jer je u stanju uračunljivosti svestan svog dela i njegove zabranjenosti uvredio Jugoslava Ćosića navodeći da je “sluga mafijaško tajkunske hobotnice, šiptarski plaćenik i da obavlja prljave poslove za krvav keš”.

YouTube/Novo jutro
 

Vučićević ističe da je taj poziv izdat na osnovu presude koju je doneo Drugi osnovni sud u Beogradu 2021. godine, a koja je u međuvremenu postala pravosnažna, po kojoj je krivično osuđen zato što je o Jugoslavu Ćosiću napisao da je šiptarski plaćenik na osnovu bankarske dokumentacije. On pojašnjava da je 2019. došao do dokumentacije na kojoj se vidi da je kontroverzni albanski biznismen Baški Umaj, koga američka federalna vlast sumnjiči i optužuje za najteža krivična dela - od utaje poreza do pranja novca - da je sa računa svoje firme iz Tirane uplatio nepunih četvrt miliona evra na račun jedne od Ćosićevih firmi ovde u Beogradu.

Vučićević je istakao da su “tokom suđenja, njegovi advokati i on, potpuno činjenično, dokazali da Ćosić to jeste, dakle da je primao pare od kontroverznih, sumnjivih šiptarskih biznismena iz Albanije”.

Ukoliko je glavni urednik Informera dokazao da su njegove tvrdnje tačne, onda ne postoji drugo objašnjenje presude nego da se radi o napadu na slobodu govora, u ovom slučaju novinara koji je iznosio u javnost informacije do kojih je došao.

Liberali protiv tolerancije

Posebno je zanimljivo to što Vučićević treba da ide u zatvor zbog tvitova o novinarima koji u javnosti predstavljaju da su kao levo-liberalne provenijencije i, kao takvi, bi trebalo da budu tolerantni prema različitim mišljenjima i stavovima.

- Ne slažem se sa tim što govoriš, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da to slobodno kažeš – rekao je svojevremeno Volter, a tu izjavu će kasnije uporno citirati brojni prvaci liberalne misli kao dokaz njihove otvorenosti za različite stavove.

YouTube/Novo jutro
 

Ipak, u praksi to izgleda sasvim drugačije, a to se moglo videti upravo na primeru Dragana J. Vučićevića i novinara prozapadnih medija posle čijih prijava bi on trebalo da robija zbog pisane reči. Još jednom se, po ko zna koji put, pokazalo da su najmanje tolerantni oni kojima su “usta puna” tolerancije.

Paradoksalno, želeći da mu što više naštete, oni od glavnog urednika Informera stvaraju žrtvu levo-liberalnih centara moći, koji progone ljude zbog iznošenja svog mišljenja i stava.

Zato, zbog svih onih koji se možda ne slažu sa Vučićevićem ili ne dele u potpunosti njegove stavove, nije naodmet ponoviti šta je sloboda govora i zašto je to ljudsko pravo neophodno za funkcionisanje demokratskog društva.

Sloboda govora je jedno od temeljnih ljudskih prava

Sloboda govora predstavlja jedno od temeljnih prava u modernim demokratskim društvima, a novinarstvo ima ključnu ulogu u održavanju te slobode. Novinari se često suočavaju s izazovima kada istražuju i izveštavaju o osetljivim temama ili kada kritikuju moćne institucije ili pojedince.

Sloboda govora u novinarstvu znači da novinari imaju pravo na slobodno izražavanje svojih mišljenja i ideja, kao i pravo na pristup informacijama i mogućnost da istraže i objave vesti bez straha od represije ili pritiska.

YouTube/Novo jutro
 

Uloga novinara u očuvanju slobode govora je ključna jer oni često istražuju i izveštavaju o korupciji, zloupotrebi moći, kršenju ljudskih prava, ugrožavanju nacionalnih interesa i drugim osetljivim temama. Novinari imaju odgovornost prema svojim čitaocima i društvu u celini da izveštavaju istinito i objektivno te da zaštite svoje izvore informacija.

Sloboda govora u novinarstvu je važna ne samo za novinare i medije, već i za društvo u celini. Bez slobodnog novinarstva, demokratska društva ne bi mogla učinkovito funkcionisati i boriti se protiv korupcije i drugih oblika zloupotrebe moći. Zato je važno da se novinari zaštite od pritisaka i da se osigura njihova nezavisnost kako bi mogli obavljati svoj posao u skladu sa svojim profesionalnim standardima i etičkim načelima.

Zato, predstavnici levo-liberalnih krugova, koliko god bili protivnici lika i dela Dragana J. Vučićevića, treba da temeljno, ako treba i nekoliko puta, pročitaju ove redove i da se prisete Volterovih reči. Jer njihov animozitet prema glavnom uredniku Informera može da bude beskrajan, ali ako imaju i gram doslednosti, oni bi prvi trebalo da stanu u odbranu prava na slobodu govora svakog građanina Srbije, pa samim tim i Vučićevića. Nažalost, poznavajući domaće liberale, to se verovatno neće desiti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike