Ko je Hisni Gucati, uhapšeni predsednik organizacije veterana tzv. OVK

05.10.2020

12:58 >> 14:18

0

Gucati je viđen kako napušta kancelarije OVK i ulazi u vozilo EULEKS-a

Ko je Hisni Gucati, uhapšeni predsednik organizacije veterana tzv. OVK
Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednik Udruženja ratnih veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati, uhapšen je danas u kancelarijama organizacije. Hapšenje, koje su izveli pripadnici EULEKS-a potvrdio je njegov advokat Toma Gaši na Fejsbuku.

Gucati je viđen kako napušta kancelarije OVK i ulazi u vozilo EULEKS-a, a očekuje se da uskoro bude sproveden u Hag. Razlozi za hapšenje, ipak, još zvanično nisu saopšteni. Na mestu događaja viđeni su i pripadnici kosovske policije.

Hapšenje Gucatija usledilo je samo dan pošto se po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšen Salih Mustafa, jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova na području Lapa. Mustafa je poznati  kao komandant Calji (48), a izručen je Hagu, gde mu predstoji suđenje.

 

Optužnica protiv Saliha Mustafe

Kako se navodi u optužnici, Salih Mustafa je sve vreme perioda za koji je optužen, bio komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije (Agencija) koja je brojala 500 do 600 vojnika i pripadala operativnoj zoni Lab, Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) i delovala sa jednog imanja u selu Zlaš. Mustafa se tereti da je sa drugim pripadnicima svoje jedinice učstvovao u “udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP)”, te da su delovali “u okviru zajedničkog umišljaja da se ti zločini izvrše”, a krivična dela navedena u optužnici izvršili su, pored Mustafe, “izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih na imanju u Zlašu”. Sve žrtve krivičnih dela bile su građani SRJ, koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima, a Mustafa je bio svestan te činjenice, smatra tužilaštvo. Od 1. aprila 1999. do pred kraj aprila 1999, Mustafa i izvesni vojnici OVK, pripadnici policije i stražari imali su zajednički cilj da saslušavaju i zlostavljaju zatvorenike koje su držali zatvorene na imanju u Zlašu. Taj zajednicki cilj, prema navodima optužnice, podrazumevao je proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenja i ubistva. Među drugim učesnicima u u ovome su učestvovali, navodi se i vojnici OVK zvani Tabut ili Tabuti ili Komandant Tabuti, Iljmi VELJA, Bimi, Dardan, Afrim, kao i još neki vojnici OVK, pripadnici policije i stražari na imanju u Zlašu.

Uhapšeni Gucati, aktivan je bio u medijima i na društvenim mrežama, optužujući Specijalni sud da direktno napada OVK, a ne pojedince. On je precizirao da je do sada Specijalni sud u Hagu pozvao 273 ratna veterana OVK, prenosi Gazeta Ekspres.

Najavljivao je i proteste zahtevajući “da se Specijalni sud pozabavi srpskim zločinima nad albanskim stanovništvom”, prenosi Kljan Kosova.

Prošle godine dao je skandaloznu izjavu “da bi se osećao neprijatno ako neki pripadnik OVK nije ubio bar jednog srpskog policajca ili vojnika”.

Kritikovao je kosovsku vladu što nije učinila dovoljno da Srbiju prikaže kao agresora, istovremeno optužujući tzv. kosovsku vladu da nije učinila dovoljno da prikupi dosijee protiv Srbije.

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je odlukom Skupštine Kosova 2015. godine nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine u kojem je švajcarski senator Dik Marti govorio o zločinima “pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova protiv etničkih manjina i političkih rivala“ od januara 1998. do decembra 2000.

Udruženje ratnih veterana tzv. OVK, na čijem je čelu sada uhapšeni Gucati, nedavno je objavilo da je nepoznata osoba predala “hiljade dosijea koji sadrže imena i adrese svedoka“. Ti dokumenti, prema njihovim rečima, potiču iz Haga. Sadržaj dokumenata je nepoznat i još nije potvrđeno da li su autentični.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da su pojedine aktivnosti veteranske organizacije tzv. OVK “usmerene na podrivanje pravilnog sprovođenja pravde”. Kancelarija je takođe rekla da je “posvećena istrazi i nasilnom gonjenju pojedinaca koji čine takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta pojedinaca koji mogu biti pozvani na sud ili bilo koje informacije koja bi mogla dovesti do njihove identifikacija “.

Pojedini komandanti OVK bili su pozvani u Specijalni sud, uključujući kosovskog predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija. Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem juna saopštila da je protiv Tačija 24. aprila podneta optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli) kao i “druga lica” u deset tačaka terete za niz zločina.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike