Linta: Srbija da pokrene borbu za priznanje genocida nad Srbima u NDH

22.03.2023

22:34

0

Istakao je da je sramna činjenica da je Evropski parlament omogućio hrvatskoj evroposlanici Željki Zovko da Alojzija Stepinca prikaže kao sveca

Linta: Srbija da pokrene borbu za priznanje genocida nad Srbima u NDH
Miodrag Linta - Copyright Printscreen/Kurirtv

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da konferencija o Stepincu, koja je održana u Evropskom parlamentu, predstavlja jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa genocidnom politikom ustaškog režima. 

Takođe, sramna je činjenica, kako je naveo, da je Evropski parlament omogućio hrvatskoj evroposlanici Željki Zovko da Alojzija Stepinca prikaže kao sveca. 

Kako je navedeno u saopštenju Saveza Srba iz regiona, poznato je da je rimokatolička crkva u NDH pod rukovodstvom nadbiskupa Stepinca otvoreno ne samo podržavala ustašku politiku uništenja Srba već i aktivno učestvovala u njenom sprovođenju. 

- Nažalost, Evropski parlament je na ovaj način relativizovao antifašizam kao jednu od temeljnih vrednosti današnjg sveta i poslao lošu poruku da nema isti odnos prema svim državama - kazao je on.

Linta ističe da je krajnje vreme da Srbija pokrene osmišljenu i plansku borbu za istinu i priznanje genocida nad Srbima u NDH na međunarodnom planu. 

Foto: Printscreen/Happy tv
 

- Jedan od važnih preduslova istinske normalizacije na području bivše Jugoslavije jeste da Hrvatska prizna počinjeni genocid nad Srbima u NDH. To, između ostalog, znači da se na dostojan način obeleže i održavaju mesta zločina, da se sprovede ili omogući ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava i njihova dostojna sahrana; da se vrati imovina porodicama žrtava genocida; da se zabrani upotreba ustaških simbola, slogana i pesama, održavanje misa Anti Paveliću i njegovim saradnicima, podizanje spomenika ubijenim ustašama i štampanje i promociju knjiga u kojima se negira postojanje koncentracionih logora i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima - istaknuto je u saopštenju.

Linta smatra da je krajnje vreme da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH  kojom bi zaključila nespornu istinu da su zločini ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u NDH smišljen, planiran i počinjen genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. decembra 1948. godine. 

Takođe, krajnje je vreme, kako navodi, da se osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH čiji bi cilj, između ostalog, bio borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike