Zakazan početak suđenja optuženima da su pozivali na nasilno svrgavanje vlasti

20.03.2023

15:41

0

Optuženi su da su sredinom februara ove godine pozivali građane na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije

Zakazan početak suđenja optuženima da su pozivali na nasilno svrgavanje vlasti
Copyright Amir Hamzagic/ATAImages

U Višem sudu u Beogradu zakazan je početak suđenja Damjanu K. (34) i Dejanu Z. (51) povodom optužbi da su sredinom februara ove godine pozivali građane na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Početak suđenja je zakazan za 20. april, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Damjana K. osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Dejana Z. na godinu dana zatvora. 

Kako je precizirano u optužnom predlogu, postoji opravdana sumnja da su Damjan K. i Dejan Z. od 12. do 15. februara 2023. godine sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali građane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala "Narodne patrole“ i Jutjub kanala "Srbininfo“.

Tako je 12. februara u emisiji na Jutjub kanalu "Srbininfo“ Damjan K. rekao: "I da krenemo u rušenje kako svih  ovih sporazuma, tako i režima Aleksandra Vučića...". 

Na pitanje Dejana Z. da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan K. je odgovorio: "... ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem". 

Potom je Damjan K. 14. februara na Telegram kanalu "Narodne patrole“ u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik Republike rečima: "Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti..."

Na neprijavljenom skupu protiv "francusko-nemačkog plana" ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Damjan K. je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: "Ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, "Kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, "da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta..." i drugim. 

Dejan Z. je okupljenim građanima rekao: "Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "Ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, "Ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi...“ i drugo. 

Nakon obraćanja, osumnjičeni Damnjan K. i Dejan Z. su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da uđu u zgradu Presedništva, jer su ih u nameri sprečili policijski službenici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike