Srbija uspešno odoleva pritiscima Zapada! Jedina zemlja koja ne uvodi sankcije!

15.03.2023

18:29

0

Autor: Ekipa 24sedam

I pored konstanih pritisaka zvaničnog Brisela, Srbija uspeva da istraje u stavu da poštuje međunarodno javno pravo, Povelju UN

Srbija uspešno odoleva pritiscima Zapada! Jedina zemlja koja ne uvodi sankcije!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi koja nije podlegla pritiscima, i nije se uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u sukobima u Ukrajini. 

I pored konstantnih pritisaka zvaničnog Brisela, Srbija je pokazala da je jedina zaista suverena zemlja u Evropi, te da uspeva da istraje u stavu da poštuje međunarodno javno pravo, Povelju UN i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da ne uvodi sankcije Rusiji i Belorusiji zbog svog iskustva iz devedesetih godina prošlog veka.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj , Savet EU je 24. februara usvojio odluku (CFSP) 2023/4211 kojom se produžavaju restriktivne mere protiv Belorusije za još godinu dana, do 28. februara 2024. i dopunjava lista osoba na koje se odnose restriktivne mere.

Srbija stoji na strani prava, a ne sile

Odlukama Saveta EU povinovale su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH.

Pa ipak, jedna zemlja je ostala čvrsta u svom stavu da se ne pridružuje čoporativnom ataku, te da istraje u stavu da poštuje međunarodno javno pravo. Srbija, koja je imala jezivo iskustvo sankcija tokom devedesetih godina, kada se pod plaštom borbe za demokratiju kolektivni Zapad okomio na nju, ostala je usamljena na strani prava, a ne sile.

24sedam/Danilo Krša
 

Srpski državni vrh je itekako svestan činjenice da sankcije mogu da štete samo običnom narodu. To su Srbi videli devedesetih, kao i neki drugi narodi posle toga. Treba se samo setiti kako su završile zemlje kojima je Zapad uvodio sankcije. Avganistan, Irak i Libija i danas krvare zahvaljujući tome...

Nije na odmet podsetiti da ovo nije prvi put da naša zemlja zauzima takav stav. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja se nije uskladila ni sa prethodnih 15 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru 2022.

Principijelan stav Srbije će ostati zapisan u istoriji

Pa ipak, mnogi domaći dušebrižnici ne propuštaju priliku da napadnu srpsko rukovodstvo izmišljenim pričama kako “sankcije samo što nisu uvedene”. I tako, prolaze meseci, laži se nastavljaju, a naša zemlja i dalje principijelno stoji pri svom stavu.

Često će se čuti kako neki drugi političari “oštro kritikuju” sankcije Rusiji i Belorusiji. Ali činjenice su neumoljive, čak su i neki tradicionalni ruski prijatelji, kao na primer Orban i Dodik, uveli sankcije, ali naša zemlja to nije učinila!

Srbija je po ko zna koji put, u teškim vremenima pokazala da je jedina zaista suverena država na ovim prostorima i to će ostati upisano u istoriji kao primer principijelne borbe srpskog naroda i države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike