Španija ne menja stav po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova

07.03.2023

09:53

0

Madrid nije promenio stav o Kosmetu nakon evropskog predloga za normalizaciju odnosa

Španija ne menja stav po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova
Ilustracija - Copyright Profimedia

Država Španija, koja je jedna od pet država Evropske unije koja ne priznaje lažnu državu Kosovo i Metohiju, ne menja stav kada je u pitanju nezavisnost južne srpske pokrajine. To je saopšteno iz španskog Ministarstva spoljnih poslova.

Radio Slobodna Evropa se obratio Ministarstvu spoljnih poslova Španije sa upitom da li je Madrid promenio stav o Kosmetu nakon što su se Priština i Beograd usaglasili oko evropskog predloga za normalizaciju odnosa, a u odgovoru se navodi da „pitanje teritorije tzv. Kosova” treba rešiti u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

„Vreme je da uložimo poslednje napore za rešavanje kosovskog pitanja”, navodi se u odgovoru savetnice za medije u Ministarstvu spoljnih poslova Španije Elene Aljarile Korteson.

Istakla je da ima još posla oko postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa tzv. Kosova i Srbije.

„Rezultat sastanka od 27. februara bio je korak napred, ali ima još posla oko postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU. Iako je pozitivno što su se Priština i Beograd usaglasili oko teksta predloga bez ikakvih izmena, nema čvrstog dogovora bez jasnog plana kako će se on realizovati”, navodi se u odgovoru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RSE

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike