Vučić danas u Briselu: Na stolu evropski plan i Zajednica srpskih opština

27.02.2023

06:12

0

Na poziv visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, Vučić i Kurti danas će uz posredstvo Lajčaka da pokrenu ponovo dijalog Beograda i Prištine

Vučić danas u Briselu: Na stolu evropski plan i Zajednica srpskih opština
Aljbin Kurti, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić - Copyright Profimedia AP/Lisa Leutner/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, a uz posredstvo EU izaslanika Miroslava Lajčaka, učestvovaće u dijalogu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Uoči ovog susreta, u Predsedništvo Srbije stiglo je pismo koje su potpisali predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni. Za sada sadržaj pisma nije poznat, ali može se pretpostaviti da se tiče upravo današnjeg susreta u Briselu i dijaloga Beograda i Prištine. 

Premijerka Ana Brnabić juče je izjavila da u Briselu neće biti ni malo lak dan za predsednika Aleksandra Vučića i državu Srbiju. Ona je istakla da očekuje potpis na formiranje Zajednice srpskih opština.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
premijerka Ana Brnabić

 

-Verujem da će sve oči biti uprte u predsednika i da moramo svi biti jedinstveni, kazala je Brnabić.

Koliko i sam predsednik Vučić suret u Briselu krajnje ozbiljno shvata potvrđuje i činjenica da je, prema saznanjima Novosti, u nedelju u pet ujutru stigao u Predsedništvo kako bi se pripremio za sastanak na visokom nivou.

Predsednik Vučić nedavno je izjavio da će se u ponedeljak na sastanku u Briselu držati crvenih linija po pitanju KiM o kojima je  govorio u Skupštini Srbije - ma šta da bude i ma kako da bude.

Pink TV
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

-Svi znaju da je suština Zajednica sprskih opština - ili ćete da pristupite ZSO ili hvala vam, nema tu velike filozofije, rekao je Vučić. 

Pred važan sastanak, Sjedinjene Američke Države saopštile su da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

-Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim. Verujemo da normalizovani odnosi na kraju treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga. 

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi.

AP Photo/Virginia Mayo
Žozep Borelj

 

-EU je stranama predstavila plan kojim bi se proces normalizacije postavio na čvrst kolosek koji je okrenut budućnosti, naveo je Borelj i dodao da se nada da će obe strane biti konstruktivne i iskoristiti ovu jedinstvenu priliku.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je nedavno da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu, prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja.

AP Photo/Darko Vojinović
Miroslav Lajčak

 

-Ovaj plan, ako bude prihvaćen, postaće obavezujući i za jednu i za drugu stranu.To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma, pre ulaska Srbije i Kosova u Evropsku uniju, rekao je Lajčak Tanjugu i istakao da će dokumet biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obe strane, odnosno i Beograda i Prištine.  

Sastanci u sedištu EU bi, prema najavi, trebalo da počnu u 15 časova. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike