Ministar Vučević obišao 63. padobransku brigadu: "Ponosan sam na sve pripadnike Vojske Srbije" (FOTO)

08.02.2023

12:26

0

Autor: 24sedam

Komandant jedinice brigadni general Nenad Zonić informisao je ministra Vučevića o zadacima koji 63. padobransku brigadu očekuju u narednom periodu

Ministar Vučević obišao 63. padobransku brigadu: "Ponosan sam na sve pripadnike Vojske Srbije" (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas 63. padobransku brigadu na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

Komandant jedinice brigadni general Nenad Zonić informisao je ministra Vučevića o zadacima koji 63. padobransku brigadu očekuju u narednom periodu i o obuci vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u toj brigadi. Obilasku su prisustvovali načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić i komandant 98. vazduhoplovne brigade RV i PVO pukovnik Dragan Mrdak.

Printscreen/Instagram
 

Ministar odbrane izrazio je uverenje da je Vojska Srbije snažna, obučena i sposobna da brani sve njene građane i našu državu. Kako je naglasio, uverio se u to da 63. padobranska brigada, koja sledeće godine puni osam decenija postojanja, s pravom nosi “oreol slavne, junačke i odlikovane brigade”.

– Odlikovane i uspesima i pobedama u bitkama i borbama, ali i zavetovane pripadnicima koji su položili svoje živote na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Govorim ne samo na prostoru Kosova i Metohije, nego na prostoru cele Jugoslavije, jer ova jedinica primala je i nosila borbe širom nekadašnje države i ne smeju nikada ti ljudi biti zaboravljeni, red ih je spominjati, rekao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, posebno ga raduje to što u Brigadi svi rade i sa vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka te da mladi imaju priliku da osete ponos kako je biti pripadnik 63. padobranske brigade, nositi bordo beretku, biti deo te “velike slavne porodice, jer 63. padobranska neguje taj kult, ne samo obične jedinice, nego mnogo više od toga”.

– Danas smo razgovarali i o problemima, odnosno izazovima i svemu potrebnom kako bi jedinica i dalje izvodila najbolju obuku, kako bi trenažni procesi bili još uspešniji, kako bi imali bolje pripremljene pripadnike ove brigade. I mnogo toga nas očekuje da radimo, nećemo sve moći odmah, ali svakako nešto možemo da pokrenemo, poručio je ministar odbrane.

Printscreen/Instagram
 

On je istakao da će 63. padobranska, uz 72. brigadu za specijalne operacije, biti nosilac razvojnog projekta za koji je predsednik Republike dao naredbu – 5.000 pripadnika jedinica za specijalne operacije i da je neophodno da 63. padobranska brigada proširi infrastrukturne kapacitete i opremu za prijem novih pripadnika.

– Ponosan sam na njih i na sve pripadnike Vojske Srbije. U ovom mesecu će primiti veće plate za 25 odsto, a verujem da kada budemo završili projekat 5.000 pripadnika jedinica za specijalne operacije, to će biti daleko, daleko veće plate, poručio je ministar Vučević i čestitao svim pripadnicima 63. padobranske brigade na svemu što su radili prethodnih godina.

Ministar odbrane prisustvovao je obuci pripadnika profesionalnog sastava 63. padobranske brigade i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u toj jedinici tokom koje su prikazani pakovanje padobrana, priprema za skok i klasični i specijalni padobranski desant, zatim napad na zaposednuti objekat, kao i obuka u borenju i veranju.

Tokom današnje posete, ministar odbrane obišao je Spomen sobu 63. padobranske brigade i upisao se u Spomen knjigu, istakavši da posebnu poštu odajemo svim herojima koji su dali svoje živote za našu otadžbinu Srbiju.

Ministar Vučević sastao se danas i sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike