Hil: Formiranje ZSO na KiM suštinski element da bi se krenulo napred

24.01.2023

14:14

0

Hil je poručio da je Srbija sada verovatno na najvažnijem putu u svojoj istoriji

Hil: Formiranje ZSO na KiM suštinski element da bi se krenulo napred
ambasador SAD Kristofer Hil - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Formiranje Zajednice srpskih opština na KiM je suštinski element da bi se krenulo napred u dijalogu, izjavio je danas američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil i poručio da se time na prvom mestu treba pozabaviti, a da onda, kako je rekao, sledi ono što je navedeno u francusko-nemačkom predlogu za KiM.

Hil je, takođe, poručio da je Srbija sada verovatno na najvažnijem putu u svojoj istoriji - ka pridruženju evroatlantskim integracijama, uključujući i EU i da SAD žele da pomognu Srbiji da to realizuje.

"Želim da budem jasan, da podržavamo budućnost Srbije. Najbolje odnose na svetu imamo sa EU, a Srbija je na putu da joj se približi, što je najbolji način da ojačamo naše odnose", rekao je Hil u Muzeju Nikole Tesle nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj o saradnji na realizaciji projekta "Bolja energija u Srbiji".

Na pitanje Tanjuga, kako vidi format Zajednice srpskih opština i da li međunarodna zajednica ima mehanizam da privoli Prištinu da sporazum iz Brisela potpisan pre skoro 10 godina realizuje, rekao je da su svi pregovarači, bilo da su iz EU ili SAD, potvrdili da je ZSO obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma.

"Ako pažljivo čitate tekst, prvih šest tačaka se bavi upravo formiranjem ZSO i to je suštinski element da bi se krenulo napred. I time se na prvom mestu i treba pozabaviti, a potom sledi ono što je navedeno u francusko-nemačkom predlogu, koji uživa podršku EU. U tom dokumentu se ide na šire ideje koje će zahtevati više vremena", rekao je Hil.

Dodao je da ne možemo očekivati da se sve reši danas ili sutra, ali da je na prvom mestu da moraju da se sprovedu postignuti sporazumi u Briselu.

Na pitanje kako SAD vide  format buduće ZSO, da li onako kako predviđeno Briselskim sporazumom, kaže da ne može više informacija da da o tome, jer treba da se razrade detalji.

"Briselski sporazum ima svega šest rečenica, na tome treba više da se radi i da se razrade detalji", naveo je američki ambasador.

Na pitanje medija da li se kroz francusko-nemački predlog vraća "Išingerov plan" na scenu, on je rekao da se treba najpre fokusirati na sadržaj postojećeg plana, a da kasnije mogu da se upoređuju i traže sličnosti i razlike između ta dva plana.

Na pitanje o izlaganju predsednika Srbije Hil je rekao da ga je sinoć pažljivo slušao.

"Pažljivo sam slušao obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izložio plan, koncept o tome kako da se komplikovan problem Kosova dovede do rešenja", rekao je Hil.

Vučić je obrazložio i kako vidi budućnost Srbije i da SAD podržavaju takvu budućnost. A na pitanje da li se francusko-nemačkim predlogom vraća "Išingerov plan" na scenu, ambasador je rekao da se treba najpre fokusirati na sadržaj postojećeg plana, a da kasnije mogu da se upoređuju i traže sličnosti i razlike između ta dva plana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike