U poseti Srbiji jedini predsednik koji se izvinio za bombardovanje 1999: Vučić danas sa Zemanom

30.01.2023

06:15

0

Autor: I.K.

Za danas u 11 sati zakazana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

U poseti Srbiji jedini predsednik koji se izvinio za bombardovanje 1999: Vučić danas sa Zemanom
Vučić i Zeman u Pragu - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, koji je juče stigao u Beograd.

Po sletanju u Beograd, na aerodromu „Nikola Tesla“ juče je priređen doček, a za danas u 11 sati zakazana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija.

Odmah posle ceremonije planiran je sastanak dvojice predsednika.

Posle tet-a-tet sastanka, u 11.45 sati predviđen je plenarni sastanak delegacija Srbije i Češke, a u 12.35 sati potpisivanje zajedničke deklaracije.

Potom slede izjave za medije predsednika Vučića i Zemana.

Istorijsko izvinjenje srpskom narodu

Ovo je, inače, oproštajna poseta Zemana na kraju petogodišnjeg mandata.

Instagram/buducnostsrbijeav
zastave Češke i Srbije na Praškom dvorcu

 

Podsetimo, maja 2021. godine, prilikom susreta predsednika Srbije i Češke u Praškom dvorcu, predsednik Zeman izvinio se Srbiji i srpskom narodu za bombardovanje SRJ 1999. godine.

- Poštovani gospodine predsedniče Vučiću, dragi prijatelju, veoma je ugodno naći se u vremenu kada mogu da vas nazovem prijateljem. Razgovarali smo o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu koje se odigravalo 1938. godine, kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968, kada su nas izneverili istočni saveznici. Čovek ne može da bira, u oba slučaja. Srpski narod nam je uvek davao podršku. I mi smo mu “zahvalili” bombardovanjem. Zbog toga želim da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. Bilo je to gore od zločina, bila je to greška. Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. Češka Republika je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi, bili smo poslednji koji su dali saglasnost za bombardovanje, i očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se s nama poveže i da bude protiv, ali ostali smo sami… Ipak nas to ne može opravdati, to je bio nedostatak hrabrosti. Ovim izvinjenjem i molbom rešio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa, rekao je tada Zeman u razgovoru sa Vučićem.

Predsednik Srbije zahvalio se Zemanu na ovim rečima koje je posvetio Srbiji.

Instagram/buducnostsrbijeav
Zeman prilikom posete Vučića uputio izvinjenje srpskom narodu zbog bombardovanja 1999. godine

 

-Mogu da obećam da ćemo doživljavati češki narod kao bratski, a onda i prijateljski. Karakter mi je težak, ali sam neko ko ume ovakve stvari da poštuje i neće zaboraviti ovako nešto. Večno ćemo biti zahvalni, jer ovo što je danas izgovorio, nikad niko nije sem njega. Poklonićemo čitavu Češku kuću iz 1938. godine državi Češkoj, i očekujem ga na otvaranju. Mi imamo češke manjine u Srbiji mahom u južnom Banatu, i to su ljudi koji predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, i želimo da im omogućimo da imaju svoju kuću, koja im je oduzeta u vreme komunizma, rekao je tada Vučić.

Prema najavi očekuje se da Vučić i Zeman danas zajedno otvore renovirani Češki dom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike