Kineska državna televizija odala počast Srbiji: Kinezi uz „Tamo daleko“ slave Novu godinu (VIDEO)

22.01.2023

21:31

0

Snimak je podelila na Tviteru ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, a pesmu u izvođenju umetnika Slobodana Trkulje

Kineska državna televizija odala počast Srbiji: Kinezi uz „Tamo daleko“ slave Novu godinu (VIDEO)
"Tamo daleko" na kineskoj državnoj televiziji - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Na prvom programu kineske državne televizije, u emisiji povodom obeležavanja Kineske Nove godine, mogla se čuti i pesma „Tamo daleko“.


Snimak je podelila na Tviteru ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, a pesmu u izvođenju umetnika Slobodana Trkulje, pratili su kineski muzičari.

 


Pesma „Tamo daleko“ čula se u „Gala večeri Festivala proleća“ - šou programu uz koji porodice u Kini i Kinezi u inostranstvu dočekuju Lunarnu novu godinu.

Kineska nova godina obeležava se i širom Srbije. U subotu je tim povodom na Kalemegdanu upriličen spektakularni vatromet, kom su prisustvovale i ambasadorka Kine i predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić.

One su tom prilikom poželele da jača čelično prijateljstvo i prosperitet dva naroda.

Zašto je pesma "Tamo daleko" nama posebna?

"Tamo daleko" je srpska tradicionalna pesma koja je komponovana na grčkom ostrvu Krf 1916. u znak sećanja na povlačenje Srpske vojske kroz Albaniju tokom Prvog svetskog rata. Postoji više verzija teksta pesme, a sve se završavaju sa „Živela Srbija!”.

Pesma je postala veoma popularna među srpskim emigrantima nakon Prvog svetskog rata, a čak je izvedena na violini tokom sahrane srpskog pronalazača Nikole Tesle u januaru 1943. kao njegova poslednja želja.Simbol srpske kulture i nacionalnog identiteta, počela je da se posmatrao kao oblik državne himne u srpskoj dijaspori tokom Hladnog rata, a neki njeni tekstovi bili su zabranjeni zajedno sa nekoliko drugih pesmama u komunističkoj Jugoslaviji, jer su izražavali preporod srpskog nacionalnog osećanja. Identitet pisca i kompozitora pesme ostao je predmet spora tokom mnogih decenija. Istoričar Ranko Jakovljević otkrio je 2008. da je Đorđe Marinković, muzičar amater iz sela Korbovo kod Kladova, bio prvobitni pisac i kompozitor pesme, komponujući pjesmu 1916. i osiguravajući autorska prava u Parizu 1922. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike