Kfor odbio zahtev Beograda: Napadi na srpsku decu su rezultat atmosfere koju je Kurti napravio, poručio Vučić

08.01.2023

08:25 >> 10:12

0

Autor: 24sedam

Kfor je uputio pismo sa odgovorom, a predsednik Vučić ga je dobio i pročitao odmah po povratku sa Hilandara

Kfor odbio zahtev Beograda: Napadi na srpsku decu su rezultat atmosfere koju je Kurti napravio, poručio Vučić
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas upoznaje javnost u Srbiji u vezi sa odgovorom Kfora na zahteve Beograda za pojačane bezbednosne garancije za Srbe na Kosovu.

Kfor je uputio pismo sa odgovorom, a predsednik Vučić ga je dobio i pročitao odmah po povratku sa Hilandara, gde je sa sinom Danilom proslavio Božić.

Podsetimo, baš na Badnji dan, dok su nosili badnjak, dva srpska dečaka ranjena su kod Štrpca, kada je na njih pucao pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, Albanac Azem Kurtaj.

On je ubrzo uhapšen i njemu je određen pritvor, a ranjeni dečaci inače rođaci Stefan (11) i Miloš (21) Stojanović iz Gotovuše kod Štrpca zbrinuti su u bolnici i oporavljaju se od povreda. Tim povodom danas se u Štrpcu održava i protest Srba.

 

 

Inače, predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su na Badnje veče, u 19 časova, na administrativnom prelazu Merdare od predstavnika KFOR-a odgovor na zahtev za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije Srbije na prostor Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

-Svi smo znali i očekivali taj odgovor. Oni su u svom pažljivo sastavljenom pismu kao odgovor na zahtev Vlade Srbije odgovorili da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije i naših oružanih snaga na teritoriju Kosova i Metohije i to pozivajući se na Rezolucije 1244. Pozvali su se na deo koji im odgovara iz Rezolucije, mada nemaju pravo da odbiju taj zahtev, rekao je Vučić. 

Tv Pink Printscreen
predsednik Vučić govori o napadu na srpske dečake na KiM

 

Predsednik je dodao da je Kfor napravio "nenamernu grešku".

-Kao što su nekada tražili, valjda da bi ponizili Srbe, kao što su tražil od podaničkih vlasti u Beogradu da isporuče Miloševića na Vidovdan, tako su nama ovo uručili na Badnje veče. Bilo bi dobro da je bio pozitivan odgovor, ali ovako znate da nije slučajno. Oni su napravili grešku pa su napisali da pažljivo motre na to šta se dešava na severu KiM, a samo sat vremena ranije pucano je na srpske dečake, ali na jugu. A svi su pokušali da sakriju da su Srbi ranjeni. Pa nije njihov posao da brinu o barikadama na severu, već o bezbednosti na celoj teritoriji Kosova i Metohije. To govori da njihovo političko rukovodstvo brine o političkim rešenjima za budućnost, a ne stvarnoj bezbednosti, ocenio je Vučić.

Predsednik je istakao da nijedan ambasador njemu nije uputio poruku podrške zbog pokušaja ubistva srpskih dečaka, a njih 11 je bilo poslalo poruku zbog toga što je Rada Trajković sedela dva sata na klupi na administrativnom prelazu i to sve u skladu sa zakonom. Čak ni deo napih medija nije govorio da su srpski dečaci, a portparol iz EU kaže da je došlo do pucnjave. Reč je o pritisku stranih službi, pa Kurti poručuje da neće dozvoliti podelu Kosovu. A ko ga pita o tome bilo šta. To je matrica u kojoj su uspeli da nam mnogo toga razore u prethodnim godinama, rekao je Vučić i ocenio da nam predstoji težak period, ali da ćemo se boriti da sačuvamo naš narod.

On je istakao da očekuje da se uskoro vidi sa porodicama napadnutih Srba.

-Ovo je sve rezultat atmosfere koju je Kurti pravio, nisu oni slučajno to uradili. To je plod atmosfere koju je Kurtijev režim napravio, iz mržnje prema svemu srpskom. Ta slika na Badnji dan je izazvala suze kod svakog normalnog čoveka, rekao je Vučić.

Samo doći od Uroševca, Gnjilana prema Štrpcu, morate da prođete ispod nekoliko nadvožnjaka, to su spomen obeležja UČK... Samo da prolazite tuda da vam ne bude dobro, a ti ljudi se drže, čuvaju srpska imena i prezimena pod najtežim okolnostima. Dobro je da imamo bolnicu u Gračanici, gde ulažemo veliki novac, rekao je Vučić. 

Tv Pink Printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

-Želim im svima dobro zdravlje, i poručujem da će Srbija biti uz njih. Nije lak period pred nama. Važno je sada da pokušamo da radimo sada što je važno da podižemo Srbiju više i brže i snažnije. To nije pitanje samo plata i penzija koje su rezultat ekonomije, rekao je Vučić.

On je zapitao i da li se građani sećaju protesta po pitanju krvave košulje Borka Stefanovića.

- To je bilo užasno, ali svi su osuđeni i pohvatani. Bili su strašno potrešeni zbog toga, ali ne zbog srpskog dečaka koji je upucan. To pokazuje kako oni tumače stvari, kako im odgovara. Ja sam imao prednost što sam imao talenta za asocijacije i poređenja. Kada tako poređate stvari sve vam je jasno. Šta sad da uradimo na KiM? Pa ne mnogo, nismo imali snage na jugu Kosova. Mnogo je teško osim svakodnevnih borbi i molbi da tražimo od NATO da se bori za Srbe. Ali problem je što su neki na lovorikama dočekali, a onda su odmah oslobodili 1.800 Albanaca, poput  Kurtija i braće Mazreku. A mi se borimo za slobodu Trajkovića, Dejana Pantića. Tu je razlika - ističe Vučić.

Predsednik kaže da je Derek Šole, čiji se dolazak uskoro očekuje, veoma važan čovek, i da će sa njim biti važni razgovori.

- On nema nikoga ko mu naređuje u Stejt Departmentu, možda samo Džejk Saliven. Reč je o veoma važnom čoveku - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije otkrio je i da je tokom novogodišnjih i božićnih praznika Beograd bio pun stranih obaveštajaca, što, kako je rekao "nije zabeleženo još od Drugog svetskog rata".

- Nemojte da smetnete sa uma, za Novu godinu i Božić Beograd je bio kao Kazablanka. Rekord smo postigli, špijuni su okupirali sve hotele. Privatne smeštaje kuće, zgrade vile. U Beogradu to nije zabeleženo od Drugog svetskog rata pa do danas - otkrio je Vučić gostujući na TV Pink.

Predsednik je istakao da su pritisci normalni, te da je naš posao da to trpimo.

-Situacija je malo teža, nismo došli do kompromisnog rešenja, ali Srbija neće pristati na poniženje. Ali kad oni kažu uvedite sankcije Rusiji, za sda smo izdržali, možda ćemo morati ne pod pritiskom, nego pod pretnjom. Podsetiću vas 2000. godine, hapšenje Miloševića, kažu uhapsite, pa predajte ga, pa smo predali predsednika, ali zašto smo morali na Vidovdan? Da pokažemo koliko smo mali. I jesmo li postali deo EU? Ne, posle smo ubili sopstvenog premijera. Ne mislim da je to delo samo domaćih ruku. Pa su posle rekli uhapsite Mladića, uhapsili smo, uhapsili smo Karadžića, izveli tajne operacije navodno za dobrobit Srbije, a šta smo dobili? Viznu liberalizaciju? Znači kada uvedemo sankcije, reći će evo sporazum, a to će značiti priznanje. Danas kada sagledate sva lažna obećanja, prvo moramo da idemo na ispunjenje već potpisanog, ali zašto verovati kada nisu ispunili Briselski sporazum, jer baš ih briga. Koristili su iz svakog sporazuma ono što je protiv Srbije. Dakle prvo svi treba da ispune već potpisano, i Srbi treba da predlože taj sporazum, ne Nemci i Francuzi. Mnogo je nedoumica, neće biti jednostavno i ovo što se desilo srpskoj deci, ujedinilo je dodatno srpski narod, rekao je Vučić.

Tv Pink printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Govoreći o Vojsci Srbije, istakao je da je vojska danas desetostruko snažnija nego pre 10 godina, podsetio da sledi povećanje plate od 25 odsto, kao i da će osnovna plata pripadnika specijalnih jedinica biti dve hiljade evra. 

Kada je u pitanju stav Sjedinjenih Američkih Država, on je istakao da su oni iskreni u svom stavu da priznaju nezavisnost Kosova, ali sa njima je moguće razgovarati i oni se trude da razumeju našu poziciju i poziciju Srba na KiM. 

-Imao sam dobre razgovore sa ambasadorom Hilom. On neće promeniti stav, ali čuje i sluša šta mi to govorimo, za razliku do mnogih koji neće da čuju. Isto je sa Šoleom i Eskobarom, da li to može da izrodi šansu za nas, nadam se, ali nisam siguran, istakao je predsednik.

Od šok bombe su napravili haos, a pucanje u srpsku decu nisu našli za shodno da osude i da u saopštenjima naglase da su srpska deca.

-Što se Kurtija tiče, on i da daje garancije niko ne veruje na reč. Ja i da se ne potpišem, znaju da moja reč važi, njemu ne veruju ni u Evropi, rekao je Vučić.

Obezbedićemo punu prehrambenu i energetsku sigurnost.

-Moja molba za ljude je da to neće samo od sebe da se dogodi. Dajte da probamo da se radujemo za nešto što je u državi dobro, moramo zato da radimo, obilaziću svako gradilište, pritiskaću ih da rade više, brže, već u martu sa Novog Beograda do Kneza Miloša za 10 minuta. U septembru ćete do Šapca auto-putem, obilaznicu oko Beogradu do juna, najavio je predsednk.

On je ponovio da mu je ovo poslednji mandat i da sada ne trči trku sa protivnicima, već sa sopstevnim rezultatima. Vučić je na kraju čestitao praznik građanima Republike Srpske.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike